Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015 12:11

Το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος μας ανοίγει τις πύλες του

Γράφτηκε από τον 

Να και μια θετική είδηση για την Αθήνα και τον Πολιτισμο!

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό για ένα τετραήμερο εκδηλώσεων για όλη την οικογένεια, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την περίοδο 21-24 Ιουνίου και θα συνδυάζουν τη Μουσική με τη Φωτογραφία, την Αρχιτεκτονική με το Περιβάλλον, τον Αθλητισμό με τα Δημιουργικά εργαστήρια, τις Ολονύχτιες Προβολές με την Τέχνη, προσφέροντας ένα αποτέλεσμα γεμάτο Μαγεία & Εκπλήξεις.

 

Κάθε ημέρα, οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν νωρίς το απόγευμα και θα διαρκούν έως το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο, τη «Νύχτα Μέρα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος».

Για πρώτη φορά, το υπό κατασκευή ΚΠΙΣΝ ετοιμάζεται να υποδεχτεί χιλιάδες κόσμου στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος που αποτελεί και το πρώτο κομμάτι του έργου, η διαμόρφωση του οποίου έχει κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί.

Μέσα από τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από πολύ κοντά την εξέλιξη του έργου και να βιώσουν μια ολοκληρωμένη «εμπειρία από το μέλλον», καθώς όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις αποτελούν μικρογραφία των δραστηριοτήτων που θα μπορούν να πραγματοποιούνται στο ΚΠΙΣΝ, μόλις αυτό ξεκινήσει τη λειτουργία του.

Οι τετραήμερες εκδηλώσεις στο ΚΠΙΣΝ εστιάζουν σε τέσσερις βασικές θεματικές ενότητες (Τέχνες, Άθληση, Εκπαίδευση και Βιωσιμότητα), μέσα από τις οποίες αντανακλάται η φιλοσοφία ολόκληρου του έργου: ανοιχτή πρόσβαση όλων, ανεξαιρέτως, των πολιτών σε έναν σύγχρονο, φιλόξενο και ανοιχτό χώρο, όπου η μουσική, το θέατρο και οι τέχνες θα συνδιαλέγονται με την αναψυχή, την έρευνα, τη φύση και την άθληση.

Για τέσσερις ημέρες και νύχτες, το ΚΠΙΣΝ μεταμορφώνεται σε μία ζωντανή σκηνή, όπου καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα χορέψουν, θα τραγουδήσουν και θα δώσουν πρωτοποριακές παραστάσεις, ορισμένες εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, ο χώρος θα μετατραπεί σε ένα υπαίθριο σινεμά με προβολές video art, σε ένα επιδαπέδιο σκάκι, σε ένα πολυμορφικό γήπεδο άθλησης και σε ένα δημιουργικό πεδίο, όπου δεκάδες εργαστήρια θα ενεργοποιήσουν όλες τις αισθήσεις μας.

Το πρόγραμμα των 50 περίπου εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, διαμορφώθηκε με την πολύτιμη συμβολή δεκάδων συνεργατών και φίλων του ΚΠΙΣΝ από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και τη δημιουργικότητά τους και συστρατεύτηκαν σε ένα κοινό σκοπό: τη διοργάνωση εκδηλώσεων που θα εμπνεύσουν το κοινό, θα του εμφυσήσουν την αισιοδοξία του έργου και θα το προσκαλέσουν να γνωρίσει ακόμα καλύτερα το ΚΠΙΣΝ που έρχεται στη ζωή μας.

Χρήσιμες Πληροφορίες για τις εκδηλώσεις:

✓ Δωρεάν είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις

✓ Δεν απαιτείται προεγγραφή του κοινού για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις, με εξαίρεση τον Αγώνα Δρόμου από το Καλλιμάρμαρο στο ΚΠΙΣΝ, στις 23 Ιουνίου.

✓ Η προεγγραφή στον Αγώνα Δρόμου (23 Ιουνίου), θα γίνει μέσω ενός ειδικού ηλεκτρονικού συνδέσμου, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

✓ Η συμμετοχή σε ορισμένες εκδηλώσεις, λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετοχής, θα γίνεται με δελτία προτεραιότητας. Τα δελτία θα διανέμονται την ίδια ημέρα, στο χώρο του Πάρκου.

✓ Διατίθεται δωρεάν parking στον χώρο του Tae Kwon Do, για τη διευκόλυνση του κοινού.

✓ Μικρά λεωφορεία θα αναχωρούν τακτικά από τον σταθμό μετρό Συγγρού Φιξ για τη δωρεάν μεταφορά του κοινού στον χώρο των εκδηλώσεων.

✓ Η είσοδος του εργοταξίου για τις εκδηλώσεις βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ευριπίδου & Δημοσθένους (Καλλιθέα).

Ώρες λειτουργίας:

Κυριακή 21 Ιουνίου: 18:00 – 23:00

Δευτέρα 22 Ιουνίου: 18:00 – 06:00

Τρίτης 23 Ιουνίου: 18:00 – 06:00

Τετάρτη 24 Ιουνίου: 18:00 – 06:00

 

Η θεματολογία των εκδηλώσεων στο ΚΠΙΣΝ συνδέεται στενά με το θεματικό πλαίσιο του Τέταρτου Διεθνούς Συνεδρίου για την Κοινωφελή Δράση, που πραγματοποιεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα, στις 25 και 26 Ιουνίου. Με κεντρικό θέμα τη «Φιλανθρωπία και τη Βιωσιμότητα», το φετινό συνέδριο αποσκοπεί να διερευνήσει τον ρόλο της κοινωφελούς δράσης στην επίτευξη μιας βιώσιμης κοινωνίας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι βιώσιμες πρακτικές στον τομέα της Παιδείας, της Υγείας και του Πολιτισμού μπορούν να συνεισφέρουν εν γένει στην κοινωφελή δράση και την κοινωνική ευημερία. Η θεματολογία του συνεδρίου είναι άμεσα συνδεδεμένη και με την εξέλιξη της κατασκευής του ΚΠΙΣΝ, καθώς η περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι μία από τις βασικές αξίες του έργου.

Ένας σπουδαίος πολιτιστικός θησαυρός ανοίγει σταδιακά τις πύλες του και μας κάνει υπερήφανους! Με την ευχή να μην είναι το μοναδικό έργο που θα δούμε να εγκαινάζεται σε μια δεκαετία πολιτιστικής και πνευματικής ένδειας όπως αυτή που διανύουμε... 

se ekseliksi ta erga sto kentro politismou tou idrumatos stauros niarxos

 

Όμηρος Δ. Τσάπαλος

Είμαι απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισα τους σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο γνωστικό αντικείμενο της Πολιτικής Επικοινωνίας και των Cultural Industries στο London School of Economics με υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Επόμενο βήμα μου η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο ζήτημα της άσκησης εξωτερικής πολιτικής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Ασχολούμαι συστηματικά είτε μέσω αρθρογραφίας, είτε μέσω επιστημονικών εργασιών με ζητήματα πολιτιστικής διπλωματίας και διαχείρισης πολιτιστικών πόρων. Κάτοχος Αριστείου Πολιτικών Επιστημών.