Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014 11:54

Ο αυξημένος τουρισμός φέρνει αλλαγές στα ωράρια των Μουσείων

Γράφτηκε από τον 

Η πρόσφατη δέσμευση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου για την άμεση επέκταση του ωραρίου, σε πρώτη φάση, των 30 αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων με την υψηλότερη επισκεψιμότητα, εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου, μόνο ελπίδα και αισιοδοξία μπορεί να προκαλέσει σε αυτούς που αγαπούν και νοιάζονται για την διαχείριση των πολιτιστικών μας θησαυρών.

      Η εν λόγω δέσμευση έρχεται σε μια στιγμή όπου τα μηνύματα από τον ελληνικό τουρισμό για το 2014 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και η ανάγκη για μεγαλύτερο επαγγελματισμό, συνέπεια και οργάνωση σε ζητήματα πολιτιστικής διαχείρισης κρίνεται ακόμη πιο επιτακτική. 30 από τους λαμπρότερους αρχαιολογικούς μας χώρους και Μουσεία παγκόσμιας ακτινοβολίας και συμβολικής πρόκειται να επεκτείνουν το καθημερινό τους ωράριο για να εξυπηρετείται ο αυξημένος αριθμός επισκεπτών, ειδικά τουριστών που επισκέπτονται την χώρα μας για λίγες μόνο ώρες, όπως αυτοί των κρουαζιερόπλοιων.

     Ωστόσο, Η παραπάνω δέσμευση του Υπουργού Πολιτισμού είναι μεν ένα εξαιρετικά θετικό δείγμα προθέσεων και πρωτοβουλιών μέσα σε ένα ζοφερό και απαισιόδοξο περιβάλλον περικοπών και γενικότερης συρρίκνωσης δομών και υπηρεσιών, εντούτοις πρόκειται για μια δέσμευση που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη εδώ και πολλές δεκαετίες και να είχε γίνει ήδη πράξη από τους προκατόχους του. Φτάσαμε στο 2014 για να μιλάμε με σιγουριά για την επέκταση του ωραρίου των αρχαιολογικών χώρων από την αυγή μέχρι την δύση του ήλιου την στιγμή που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη πράξη όλα αυτά τα χρόνια. Πόσο μάλλον όταν από τον πολιτιστικό μας πλούτο εξαρτάται και η ίδια η βιωσιμότητα της οικονομίας μας. Φτάσαμε λοιπόν λίγο πριν το χείλος του γκρεμού για να πάρουμε αυτήν την γενναία απόφαση και να σταματήσουν εικόνες τουριστών να τρέχουν με ταξί και ναυλωμένα αυτοκίνητα να προλάβουν ανοικτή την Ακρόπολη και το αρχαιολογικό Μουσείο του Μαραθώνα... Ας είναι.

arxaiologikoi xoroi 21

   Μαζί με την παραπάνω δέσμευση, σειρά καινοτομιών (για τα ελληνικά πάντα δεδομένα) πρόκειται να εισαχθούν σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Σύντομα, τα πωλητήρια των Μουσείων πρόκειται να εμπλουτιστούν με νέα αντικείμενα, χρηστικής αλλά και συμβολικής αξίας, αντίγραφα αρχαίων εκθεμάτων κλπ. Σύντομα κάποια από αυτά θα αποκτήσουν δωρεάν Wi-Fi και σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού υπάρχει σχέδιο για δημιουργία applications για smartphones προκειμένου να γίνεται ευκολότερη και πιο διασκεδαστική η εικονική περιήγηση στα Μουσεία χωρίς την συνοδεία ξεναγού. Σχέδια, όπως το e-ticketing για τα Μουσεία και η χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, είναι κάποιες ακόμα από τις καινοτομίες που εισάγονται για πρώτη φορά στο οικοδόμημα της πολιτιστικής διαχείρισης στην χώρα μας. Δίνεται πλέον έμφαση στην εξατομικευμένη πληροφορία, στην δυνατότητα του κάθε επισκέπτη να χειριστεί ο ίδιος την περιήγηση του μέσα από ψηφιακές απεικονίσεις.

      Το 2014 ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τον τουρισμό μας. Τα αρμόδια Υπουργεία ετοιμάζονται και προσπαθούν να κλείσουν τρύπες που μας εξέθεσαν στο παρελθόν, όπως αυτό του ωραρίου των αρχαιολογικών χώρων. Αν πρέπει στον Δημόσιο τομέα να βγουν σε διαθεσιμότητα τόσες χιλιάδες υπαλλήλων, ας γίνει με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να εξυπηρετούνται οι μεγαλύτερες ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα μας και εστιάζουν σε ζητήματα εξυπηρέτησης κοινού και φύλαξης χώρων, μνημείων και Μουσείων που μας αποφέρουν δισεκατομμύρια εσόδων κάθε χρόνο. Είναι τόσο απλό και συνάμα τόσο δύσκολο, όπως απέδειξε και το πρόσφατο παρελθόν...

Έκθεση εικόνων


Όμηρος Δ. Τσάπαλος

Είμαι απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισα τους σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο γνωστικό αντικείμενο της Πολιτικής Επικοινωνίας και των Cultural Industries στο London School of Economics με υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Επόμενο βήμα μου η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο ζήτημα της άσκησης εξωτερικής πολιτικής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Ασχολούμαι συστηματικά είτε μέσω αρθρογραφίας, είτε μέσω επιστημονικών εργασιών με ζητήματα πολιτιστικής διπλωματίας και διαχείρισης πολιτιστικών πόρων. Κάτοχος Αριστείου Πολιτικών Επιστημών.