Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013 14:52

Σύνθεση Μουσικής για "χαρούμενο" εγκέφαλο!

Γράφτηκε από την 
"Πού πάει η μουσική όταν δεν την ακούμε; Πάντου - πουθενά - οπουδήποτε!" (Πηγή: το Βήμα) "Πού πάει η μουσική όταν δεν την ακούμε; Πάντου - πουθενά - οπουδήποτε!" (Πηγή: το Βήμα)

Όλοι ξέρουμε πόσο εύκολα μπορεί η αγαπημένη μας μουσική να μας αλλάξει τη διάθεση! Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι το πώς ακριβώς γίνεται αυτό. Επιστήμονες τώρα υποστηρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη και ένας εξυπνος υπολογιστής μπορούν να κάνουν τον εγκέφαλό μας να αιστανθεί ευτυχία αναλύοντας τα εγκεφαλικά κύματα και συνθέτοντας κάθε φορά διαφορετική μουσική - τη μουσική που χρειαζόμαστε για να νιώσουμε όμορφα!

Στον εγκέφαλό μας αρέσει η μουσική. Από πολύ μικρή ηλικία η μουσική παιδεία έχει τεράστια ωφέλη για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την εξέλιξη του παιδιού. Η χαρούμενη μουσική όχι μόνο μας ηρεμέι αλλά όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες κάνει καλό και στην υγεία! Τι σχέση όμως έχουν όλα αυτά με την τεχνολογία και πώς μπορεί ένας υπολογιστής να μας αλλάξει τη διάθεση και να κάνει τον εγκέφαλο μας να νιώσει ευτυχία;

Επισήμονες τώρα, αναπτύσσουν έναν έξυπνο μουσικό υπολογιστή ο οποίος θα αναλύει την εγκεφαλική δραστηριότητα ενός ατόμου ενώ ακούει ήχους και μετά θα συνθέτει νέα μουσική για να το κάνει να νιώσει χαρούμενος! Πώς θα το κάνει αυτό; Χρησιμοποιώντας τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης ο υπολογιστής, θα παίζει μουσική ενώ παράλληλα θα αναλύει την εγκεφαλική δραστηριότητα αυτού που ακούει για συναισθηματικούς δείκτες! Βασισμένος σε αυτή την ανατροφοδότηση στη συνέχεια, και έχοντας "εκπαιδευτεί" μουσικά, ο υπολογιστσής θα συνθέτει μελωδίες ώστε να επηρεαστούν αυτά τα συναισθήματα.

Η πρώτη δημόσια επίδειξη του λογισμικού έγινε το Φεβρουάριο σε ένα κονσέρτο με όνομα "Symphony of Minds Listening" όπου ένα κομμάτι της 7ης συμφωνίας του Beethoven έγινε ρεμιξ έτσι ώστε να αντανακλά την εγκεφαλική δραστηριότητα 3 εθελοντών (μιας μπαλαρίνας, του ίδιου του υπεύθυνου του προγράμματος Dr Miranda και ενός βετεράνου του πολέμου του κόλπου) καθώς άκουγαν. Υπάρχουν πολλές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ο καθένας από μας ακούει και αντιλαμβάνεται τη μουσική. Στο συγκερκιμένο παράδειγμα ας πούμε η νέα σύνθεση που προέκυψε ήταν περισσότερο ρυθμική καθώς η κοπέλα αντιλαμβάνεται τη μουσική σύμφωνα με τις κινήσεις που μπορεί να κάνει ενώ η σύνθεση του Dr Miranda ήταν περισσότερο αρμονική.

Θέλουμε να δούμε αν μπορούμε να βρούμε συγκεκριμένες μελωδίες ή ρυθμούς που επηρεάζουν συναισθηματικά κέντρα του εγκεφάλου. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός νέου συστήματος σύνθεσης μουσικής" λέει ο υπεύθυνος του προγράμματος, Dr Miranda.

Οι εφαρμογές ενός τέτοιου συστήματος είναι πάρα πολλές. Οι ερευνητές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη χρησιμότητα του ως θεραπευτικό μέσο για άνθρώπους που υποφέρουν από άγχος ή ακόμα και κατάθλιψη. Αλλά και οι εφαρμογές στο χώρο της διασκέδασης και της διαφήμισης είναι πολλές. Στόχος άλλωστε των απανταχού διαφημιστών είναι το να προκαλέσουν το επιθυμητό συναίσθημα στον μελλοντικό καταναλωτή ώστε να προτιμήσει το διαφημιζόμενο προϊόν ή υπηρεσία.

Παρόλο τον ενθουσιασμό που συνοδεύει το εγχείρημα όμως, υπάρχουν και κάποια ερωτηματικά. Οι μουσικοί που συνθέτουν κομμάτια που μας κάνουν να νιώθουμε όλοι χαρά, ένταση, ή ακόμα και προκαλούν θλίψη αναρωτιούνται μήπως θα μείνουν εκτός "τοπίου". Η Jessie Ware, βραβευμένή με Brit Awards τραγουδίστρια εκφράζει την άποψη ότι παρόλο που το εγχείρημα φαίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον, θα ήθελε να σκέφτεται τους μουσικούς ως αυτούς μπορούν να εμπνεύσουν συναισθήματα με τη μουσική τους και να αγγίξουν τους ανθρώπους όπως έχει βιώσει και η ίδια με ορισμένους τραγουδιστές.

Ο Dr Miranda από την πλευρά του οραματίζεται μια επανάσταση στη show business όπου ένα υπολογιστικό σύστημα θα αναλύει τα συναισθήματα στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών μιας ταινίας και θα τροφοδοτεί με ιδέες σχετικά με την εύρεση του κατάλληλου soundtrack για την ταινία. Ο ίδιος δηλώνει ότι με την ολοκληρωση του project θα προσεγγίσει ανθρώπους τόσο από τη βιομηχανία του θεάματος όσο και από το χώρο της υγείας.