Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 00:00

Barry White - The Man with the Velvet Voice

Γράφτηκε από τον 

O Barry White ( Barry Eugene Carter ) γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1944 στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέλος μουσικής οικογένειας, από πολύ νωρίς βρέθηκε στο πλευρό της μητέρας του σε χορωδία Gospel ενώ έμαθε μόνος του πιάνο. Σε ηλικία δέκα ετών η οικογένεια White μετακόμισε απο το Τεξας στο Λος Άτζελες όπου δυστυχώς μπλέχτηκε στις περιβόητες συμμορίες της περιοχής. Ένα χρόνο αργότερα πραγματοποιεί το μουσικό του ντεμπούτο παίζοντας πιάνο στον δίσκο "Goodnight my Love" του Jesse Belvin ενώ στα 16 του για πρώτη φορά η φωνή του γίνεται βινύλιο για το τραγούδι "Little Girl" με την συνοδεία του γκρούπ Upfronts.

Η ενασχόληση του με τις συμμορίες δεν είχε διακοπεί, πράγμα που τον έστειλε στην φυλακή για 4 μήνες σε ηλικία 17 ετών. Ο λόγος ήταν η κλοπή ελαστικών από Cadillac αξίας 30.000 δολλαρίων! Κατά την διάρκεια παραμονής του στην φυλακή άκουσε το "Its now or Never" του Elvis Presley στο ραδιόφωνο, στιγμή που απ' όσο παραδέχτηκε στην συνέχεια ήταν η αρχή για την αλλαγή σελίδας στην ζωή του. Το πάθος του για την μουσική ήταν τελικά και ο λόγος που δεν κύλισε ξανά στον υπόκοσμο.

Το μοναδικό ταλέντο του Barry White δεν άργησε να γίνει αντιληπτό και με την έκρηξη της μουσικής βιομηχανίας την δεκαετία του 60', άρχισε να συνεργάζεται με ολοένα και περισσότερες δισκογραφικές εντός και εκτός του Los Angeles. Η ίδια έκρηξη ήταν που τον τοποθέτησε σε καθήκοντα Α&R (επιλογή καλλιτεχνών και ρεπερτορίου) για τον Bob Keane, παραγωγό και ιδιοκτήτη της δισκογραφικής Mustang που δεν πήγαινε καθόλου άσχημα την εποχή εκείνη. Ο μισθός του Barry για τα καθήκοντα του ήταν 40 δολάρια την εβδομάδα. Την ίδια περίοδο ανέπτυξε στενή φιλία με τον Larry Nunes που τελικά αποτέλεσε τον μέντορα του.

bw020Η μεγάλη ευκαιρία και σίγουρα σημαντική καμπή της ζωή του ήταν όταν του ζητήθηκε να κάνει φωνητικά για ένα ιδιαίτερο γυναικείο γκρουπ που αργότερα ονομάστηκε Love Unlimited. H βασική τραγουδίστρια του σχήματος ήταν η Glodean James που αργότερα θα γινόταν η δεύτερη γυναίκα του Barry White. Στον αγώνα να μπορέσουν να κάνουν εφάμιλλη επιτυχία με αυτή των Supremes (ένα άλλο γυναικείο σχήμα) ο Barry White δοκίμασε την πένα του γράφοντας τραγούδια για το συγκρότημα και ανέλαβε τον ρόλο του παραγωγού. Το τραγούδι του "Walkin' In the Rain ( With the one I love)" το εμπνεύστηκε μετά απο συζητήσεις με την James και σκαρφάλωσε γρήγορα στο TOP 20. Η δισκογραφική Uni που ανήκε στην RCA έκανε συμβόλαιο με το γρουπ αν και ο ίδιος γρήγορα απογοητεύτηκε και ξεκίνησε συνεργασία παράλληλα με έναν άντρα τραγουδιστή.

Την ίδια περίοδο εργαζόταν σκληρά για τα δικά του solo τραγούδια όπου και τελικά ηχογράφησε 3 απο αυτά με τον ίδιο να τραγουδά και να παίζει πιάνο. Ο Larry Nunes ενθουσιάστηκε με τα τραγούδια και προσπάθησε πολύ να τον βοηθήσει να τα προωθήσει. Τα τρία αυτά τραγούδια αποτέλεσαν την βάση για τον πρώτο προσωπικό δίσκο του "Ι've Got So Much To Give" κάτω απο την ομπρέλα της 20th Century Records, ενώ ο ίδιος δίσκος περιλάμβανε και το "I am Gonna Love You Just A Little More Baby", τραγούδι ορόσημο για την καριέρα του White. Φυσικά κατάφερε να αποδεσμευτεί απο την Uni και να φέρει στην 20th Century τις Love Unlimited.

Και κάπως έτσι ξεκίνησε να γίνεται πλέον γνωστός ο μύθος με τα δεκάδες χαιδευτικά όπως "Maestro", "The Sultan of Smooth Soul", "The Man with the Velvet Voice", "the Walrus of Love" ή απλώς Barry White. Ο Barry White είχε την ιδέα να κάνει έναν insrumental δίσκο και την ορχήστρα να την ονομάσει "Love Unlimited Orchestra". Η ιδέα φαινόταν τρελή αλλά επέμενε. Το single του "Love's Theme" - αποτέλεσμα αυτής της ιδέας του - σκαρφάλωσε στο No 1 των Pop Charts και πούλησε πάνω απο 1 εκατομμύριο αντίτυπα. Γρήγορα το τραγούδι ακούστηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη χαρίζοντάς του ένα βραβείο BMI και τελικές πωλήσεις δίσκων πάνω απο 3 εκατομμύρια.

barry-white

Το ντεμπούτο αυτού του ιστορικού πρώτου άλμπουμ συνέπεσε με την έκρηξη της δημοτικότητας της μουσικής Disco και Soul κατά την δεκαετία του 70', δίνοντας του έτσι ένα έτοιμο και διψασμένο κοινό. Οι δίσκοι του είχαν έναν ιδιαίτερα διακριτικό ήχο, αποτέλεσμα ισχυρής κλασσικής ορχηστρικής ενοργάνωσης και παράλληλα ένος δυνατού και σταθερού μέρους από κρουστά και με μόνιμη συνοδεία απο 5-6 ηλεκτρικές κιθάρες. Αν και για κάποιους σήμερα ειναι κουραστικό, ένα από τα βασικότερα αξέχαστα χαρακτηριστικά της μουσικής του - εκτός φυσικά απο τους βαθιά sexy στίχους του - ήταν οι τεράστιες χρονικά εισαγωγές του με την φωνή του Barry να δημιουργεί ρίγη ενώ το κοινό περίμενε και μάντευε πιο είναι το επόμενο θέμα που θα παρουσίαζε. Για πολλές δεκαετίες πάρα πολλοί ακροατές είχαν συνδυάσει τις πιο έντονες ερωτικές τους στιγμές ή ερωτικά comeback τους με την μουσική του. Εξου και οι στίχοι των Fun Lovin Criminals:

"Barry White, saved my life
And if Barry White, saved your life
Or got you back with your ex-wife
Sing Barry White, Barry White, it's alright "

Συμφωνήθηκε ευρέος ότι το τραγούδι του με τον πιο έντονα σεξουαλικό στίχο ήταν το "Love Serenade" απο τον δίσκο του 1975 "Just Another Way To Say I Love You":


"Take it off Deb...Baby, take it all off...I want you the way you came into the world...I don't wanna feel no clothes...I don't wanna see no panties...take off that brassiere, my dear...Everybody's gone...we're gonna take the receiver off the phone...because, baby, you and me, heh...this night, we're gonna get it on..."


H ορχήστρα του Barry White περιλάμβανε αναγνωρισμένους καλλιτέχνες όπως τους κιθαρίστες Ray Parker Jr., τους μπασίστες Nathan East, Wah Wah Watson, David T. Walker, Dean Parks, Don Peake, τον ντράμερ Ed Greene, τον κρουστό Gary Coleman και στα πλήκτρα τον Rahn Coleman

Την πενταετία 74-79 η φήμη του ήταν τεράστια αφού όποιο τραγούδι ερμήνευε έσπαγε αυτόματα τα ταμεία! Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ήταν τα "You See the Trouble With me" , "I'll Do Anything You Want Me To", "Just the Way You are" και "I Belong To You". Επίσης έγραψε μουσική και για την ταινία "The Together Brothers", που έγινε μεγάλη επιτυχία στο οικιακό βίντεο (VHS).

Μετά απο αυτή την χρυσή πενταετία το αστέρι του άρχισε να σβήνει. Αποχώρησε απο την 20th Century και υπέγραψε με την CBS ένα απο τα πιο συμφέροντα συμβόλαια όλων των εποχών! Παρόλα αυτά και αν εξαιρέσουμε το "Gold Album" ελάχιστοι απο τους δίσκους που ηχογράφησε εκείνη την περίοδο είχαν αυξημένες πωλήσεις. Την δεκαετία του 90' προσπάθησε να επανέλθει με το άλμπουμ "The Icon is Love" και τα κατάφερε αφού το "Practise What You Preach" έφτασε στο νούμερο 5 και το "Staying Power" του χάρισε 2 βραβεία Grammy.

barry-white-2

Το χαρακτηριστικό που του έφερε τόση δόξα ήταν αναμφισβήτητα η βαθιά φωνή του. Εκτός από τους δίσκους έκανε και ένα πέρασμα από την τηλεόραση δανείζοντας την φωνή του στους διάσημους Simpsons και στο επίσης γνωστό South Park απο το οποίο αποχώρησε σχετικά γρήγορα αφού ήταν βαθιά θρησκευόμενος Χριστιανός και δεν συμφωνούσε με το τραβηγμένο χιούμορ της σειράς όπου συχνά πυκνά σατίριζε άκομψα τα πιστεύω του.

Συνέχεια είχε η μουσική επένδυση της τηλεοπτικής σειράς "Ally McBeal" με βασικό το "You 're My First, My Last, My Everyhing", που τραγουδούσε ο Barry για τις ανάγκες του σεναρίου στο κεφάλι του πρωταγωνιστή όταν ήθελε να τονίσει την αυτοπεποίθηση του. Αυτό μάλιστα του χάρισε τέτοια αναγνώριση όπου είχε και μια εμφάνιση σε επεισόδιο της σειράς.

Δυστυχώς τα προβλήματα υγείας του Barry White επιτάχυναν το κλείσιμο της ζωής και της καριέρας του. Σε όλη την διάρκεια της ζωής του προσπαθούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του βάρους του, το οποίο του είχε δημιουργήσει έντονο πρόβλημα υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το Φθινόπωρο του 2002 διαγνώστηκε καρδιακή ανεπάρκεια και ξεκίνησε αγωγή. Τον Μάϊο του 2003 είχε εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο και τον ανάγκασε να αποσυρθεί απο τα κοινά. Στις 4 Ιουλίου του 2003 ήρθε το τέλος για τον White σε ηλικία 58 χρονών στην πόλη που μεγάλωσε, το Los Angeles. Ο θάνατος του ήταν πλήγμα για την μουσική, πληθώρα καλλιτεχνών που συνεργάστηκαν μαζί του δήλωσαν ότι ο Barry White δεν θα ξεχαστεί έτσι εύκολα.

 

barry-white-1


Και πώς να γίνει αυτό άλλωστε; 5 βραβεία Grammy, πάνω απο 100 εκατομμύρια συνολικές πωλήσεις δίσκων, 106 χρυσοί και 41 πλατινένιοι δίσκοι, 20 χρυσά και 10 πλατινένια single είναι o γρήγορος απολογισμός μιας καριέρας με βασικό συστατικό αυτή την βαθιά υπέροχη φωνή που δημιούργησε τελικά ειδική σχολή για την Soul μουσική του σήμερα.

Πηγές: thebiographychannel.co.uk, Wikipedia, Youtube.com videos, answers.com, Rolling Stone, February 9, 1995

Γιώργος Δρακάκης

Σπούδασα Γραφικές Τέχνες και Προγραμματισμό εφαρμογών πληροφορικής με πολυμέσα ενώ έκανα ένα πολύχρονο πέρασμα απο μουσικές σπουδές. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας με βασικό αντικείμενο την  κατασκευή πρότυπων και απαιτητικών εφαρμογών για το διαδίκτυο. Έχω διδάξει τις αρχές Ψηφιακού Ραδιοφώνου σε Ιδιωτικό ΙΕΚ και ειμαι ο σχεδιαστής/προγραμματιστής όλων των ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων της Εταιρείας Artspot.