Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015 00:35

Ένα σύντομο γράμμα για εσένα

Γράφτηκε από την 
Γιαννάτος Μιχάλης photo by Olivia Krasagaki Γιαννάτος Μιχάλης photo by Olivia Krasagaki

Που είσαι;

Μα είναι δυνατόν

είναι δυνατόν;

Μα είσαι εδώ

σε βλέπω, στέκεις μπροστά μου

Τα μάτια μου υγρά, φωνάζουν

κανείς δεν με βλέπει, φωνάζουν κλαίγοντας.

Τα μάτια μου πέφτουν αδιάφορα κάτω και κανείς δεν τα σηκώνει.

 Πάνε δυο χρόνια από τότε που έφυγες. Δεν σ’ έχω ξεπεράσει. Απλά, έχω κρεμάσει την ανάμνηση σου να στεγνώνει έξω στον ήλιο. Φοβάμαι μόνο μην την ξεράνει ο ήλιος και στο τέλος θρυμματιστεί σε χίλια κομμάτια. Έφυγες με τον τρόπο που ήθελες και την εποχή που ήθελες. Αθόρυβα, και μέσα στον απαλό φθινοπωρινό ήλιο (Στις 17 Σεπτεμβρίου 2013).

     Ήρθες από το νερό του Βόσπορου (Στις 31 Αυγούστου 1964, 24 χρονών με τον παππού, την γιαγιά και την θεία. Απέλαση και όχι ανταλλαγή πληθυσμών, από την Κωνσταντινούπολη). Νερό το στοιχείο σου, μου είπαν λίγο πριν φύγεις. Θυμάσαι τι μου έλεγες γι’ αυτή την χώρα; Ότι η ψευτιά και η αδικία επιπλέει στην επιφάνεια, και εγώ σου φώναζα. Τόνιζες διαρκώς το πολιτιστικό και κοινωνικό εκφυλισμό και αναπολούσες την Πόλη. Εγώ θύμωνα, ακόμα θυμωμένη είμαι. Πόσο δίκιο είχες, τώρα το βρίσκω συνεχώς μπροστά μου. Πόσο κλισέ. Δεν πειράζει. Τα κλισέ υπάρχουν για να είναι κλισέ.

     Σε βλέπω παντού, κυρίως σε γωνίες. Στην γωνιά του δρόμου, στην γωνιά του φούρνου, να κατεβαίνεις από το λεωφορείο, να με προσπερνάς. Βρίσκεσαι σε μια αναμονή. Σε έχω τοποθετήσει σε στατικές εικόνες, σε πάγωσα. Δεν ξέρω πότε θα σε θέσω σε λειτουργία. Μάλλον, δεν είμαι ακόμα έτοιμη, φοβάμαι την σύγκρουση που θα προκύψει. Αυτό το άρθρο-εξομολόγηση είναι μια πρώτη κίνηση. Θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα. Πρέπει απλά να αδράξω την εκκίνηση και την δύναμη.

     Η αναχώρηση σου δεν ακούστηκε και πολύ, αλλά γράφθηκε από πολλούς. Δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια, ούτε και να μακρηγορώ. Είμαι εδώ για να αναφέρω το όνομα σου, δεν χρειάζεται κάτι άλλο, είμαι σίγουρη, τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.

1270342 486981868064509 1135576295 oΟ Μιχάλης Γιαννάτος με την σύζυγο του Χάιδω Γιαννάτου και την μικρή τους κόρη Μαρία-Ευθυμία (Φώτο από προσωπικό αρχείο)

 

Μαρία-Ευθυμία Γιαννάτου

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Επίσης, έχω παρακολουθήσει αρκετά εργαστήρια δημιουργικής γραφής αλλά και για ένα χρόνο εντατικά σεμινάρια Ιστορίας της Τέχνης στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Αγαπώ κάθε είδους γραφή είτε αυτή είναι ακαδημαική είτε λογοτεχνική. Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με την ποίηση. Άρθρα μου και μελέτες έχουν δημοσιευθεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό artmagazine αλλά και πρόσφατα δημοσιεύθηκε το πρώτο μου διήγημα (''Ο χορός'') από το chaoster.gr, αλλά και το πρώτο μου δοκίμιο (''Σαν πορνοστάρ'') και ποίημα (''Άναρχα Κοιμωμένη'') στο διαδικτυακό λογοτεχνικό περιοδικό Βακχικόν. Συνεργάζομαι, επίσης, καλλιτεχνικά με το διαδικτυακό λογοτεχνικό Περιοδικό Μαύρο Πρόβατο (mag.mavroprovato.org).