Ατομική έκθεση του Δημήτρη Χιωτόπουλου στην Φλωρεντία

Η ατομική έκθεση του Δημήτρη Χιωτόπουλου θα παρουσιαστεί από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 18 Νοεμβρίου στη γκαλερί La Corte Arte Contemporanea της Rosanna Tempestini Frizzi.

Με τίτλο Άλογο και σε επιμέλεια του Giuliano Serafini, γνωστoύ ειδικού της μοντέρνας και σύγχρονης ελληνικής τέχνης, η έκθεση εμπνέεται από μία από τις περιόδους που αποτελούν τη μεγάλης κλίμακας καλλιτεχνική πρόταση που ο ίδιος ο καλλιτέχνης ορίζει ως "Total Art". Η έκθεση περιλαμβάνει δέκα πίνακες, στους οποίους επαναλαμβάνεται, σε χρωματικές παραλλαγές, η ίδια εικόνα: δύο αντιμέτωπα άλογα, υψωμένα στα πίσω τους πόδια. Μέσω της ακραίας εξαΰλωσής της, ο Χιωτόπουλος δουλεύει πάνω σε ένα είδος εραλδικού μοτίβου, που αναφέρεται στην αρχετυπική αξία της ίδιας της εικόνας. Μύθος και ιστορία μοιάζουν να συμπυκνώνονται σε ένα ακτινοβόλο, σχεδόν μη αναγνωρίσιμο, σημείο, όπου ενεργοποιείται η πρωταρχική έννοια της λέξης στα ελληνικά. Γράφει ο Serafini: "... από την ετυμολογία της λέξης ο καλλιτέχνης εξόρυξε και «μετέγραψε» την ετυμολογία της εικόνας, πραγματοποιώντας μία μετάβαση από το λεκτικό επικοινωνιακό πλαίσιο στο πλαστικό ..." Και ακόμα: "Ωστόσο, αυτό το πέρασμα θα ήταν αδύνατο να ολοκληρωθεί μέσω μιας περιγραφικής, φυσιοκρατικής έκφρασης και μιας πραγματωμένης, εύκολα αναγνωρίσιμης μορφής. Ο Χιωτόπουλος χρειάστηκε να φτάσει στο πρωταρχικό νόημα του υποκειμένου, στην καταγωγή του, όπως αυτή ανακαλείται και ταυτοποιείται από την εν λόγω λέξη. Δεν πρόκειται, επομένως, για την αναζήτηση μιας αληθινής εικόνας, αλλά ενός μορφώματος, μιας υποσυνείδητης διαίσθησης. Με άλλα λόγια, ο καλλιτέχνης χρειάστηκε να σκηνοθετήσει μία αύρα, μία ενέργεια, μια ηλεκτροπληξία λίγο πριν συμβεί και να αιχμαλωτίσει την όραση τη στιγμή της εκδήλωσής της, καθώς από αυτή τη λάμψη πηγάζει η «πνευματική» ουσία του αλόγου, η ψυχή του.."
Eκθεσιακός χώρος που διαμορφώνει τάσεις, μεταξύ των πιο ενεργών στη Φλωρεντία και την Ιταλία, η γκαλερί Corte Arte Contemporanea συνεργάστηκε για την έκθεση αυτή με τη Γκαλερί Έρση της Αθήνας.

3


Δίγλωσσος κατάλογος διατίθεται στο χώρο της έκθεσης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 25 Οκτωβρίου στις 6:00 μμ.

Διάρκεια έκθεσης: 25 Οκτωβρίου - 18 Νοεμβρίου 2014

Ωράρια: Τρίτη - Σάββατο 4.00 -7.00 μμ η με ραντεβού

 

Rosanna Tempestini Frizzi
Gallery La Corte Arte Contemporanea
Via de Coverelli 27/R Firence
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Website: www.lacorteartecontemporanea.it