Είναι Καιρός

Tango Spaziale Tango Spaziale

Ένα ακόμη συναρπαστικό δίδυμο χορευτικών έργων έρχεται στο Μικροσκοπικό Θέατρο, σχεδόν ένα μήνα πριν την ολοκλήρωση του καλλιτεχνικού προγράμματος Είναι Καιρός, που καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς μας πρόσφερε και συνεχίζει να μας προσφέρει μοναδικές παραστάσεις γεμάτες έμπνευση, χορό, εικαστικά και μουσική, σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες πολιτιστικούς χώρους της Αθήνας. Το Σάββατο 25 Απριλίου 2015 Tango Spaziale και το Σάββατο, 02 Μαΐου 2015, Το Κορίτσι κι η Θάλασσα (Θαλασσογραφία ΙΙ).

Το πρόγραμμα αυτή τη φορά ξεκινά το Σάββατο 25 Απριλίου 2015 με τη νέα χορογραφική δουλειά της Αναστασίας Λύρα που φέρει τον τίτλο Tango Spaziale και αποτελεί το 2ο μέρος του κύκλου «Τάνγκο Τρίπτυχο» της καλλιτεχνικής ομάδας του Μικροσκοπικού Θεάτρου – το 1ο μέρος Un Tango Horizontal παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο, ενώ το 3ο μέρος αναμένεται να παρουσιαστεί στο κλείσιμο της καλλιτεχνικής περιόδου. Στη νέα παράσταση η χορογράφος συμπράττει επί σκηνής με τη χορεύτρια Αθηνά Κυρούση και οι δυο τους ερμηνεύουν την έννοια της «κυοφορίας» σε μια αρχέγονη, συμπαντική συνάντηση.

Το Σάββατο 02 Μαΐου, Το Κορίτσι κι η Θάλασσα πλέει ξανά στη σκηνή του Μικροσκοπικού Θεάτρου, με την Αθηνά Κυρούση να αυτοσχεδιάζει υπό τη χορογραφική καθοδήγηση της Αναστασίας Λύρα, σε μια παράσταση που παρασέρνει μικρούς και μεγάλους στα κύματα της κοριτσίστικης νεανικής φαντασίας.
Η εικαστική-κινητική εγκατάσταση GraviDanza, με διαφορετικές ηχητικές και χρωματικές πινελιές υποδέχεται το κοινό και τις δύο βραδιές στο φουαγιέ του κτιρίου, εισάγοντας αμύητους και μυημένους στη φιλοσοφία του καλλιτεχνικού εγχειρήματος Είναι Καιρός, στη «μήτρα» ενός θεάτρου που «κυοφορεί» παραστάσεις και περιπλανήσεις στο χρόνο από τις απαρχές του μέχρι σήμερα.

Σάββατο, 25 Απριλίου 2015, Ώρα: 20.00
GraviDanza Azzurra
Tango Spaziale

Διάρκεια: 60 λεπτά
Οι χορεύτριες Αναστασία Λύρα και Αθηνά Κυρούση αποδομούν την κινησιολογία του Tango Nuevo και αυτοσχεδιάζουν στην οριζόντια διάσταση, με αφετηρία την κινητική γλώσσα της contact improvisation, υπό τη μουσική του Osvaldo Pugliese (προδρόμου του Astor Piazzola). Ωστόσο, ο τίτλος της παράστασης μας προϊδεάζει για τη συμπαντική διάσταση της νέας προσέγγισης του Αργεντίνικου είδους. Το χορευτικό ντουέτο «ψηλαφίζει» τα όρια ενός Χώρου, όπου η μήτρα το σύμπαν και το ζεύγος εναλλάσσονται: η μήτρα ως σύμπαν, το ζεύγος ως σύμπαν, το σύμπαν ως μήτρα. Η σχέση μας σε αυτό το Χώρο είναι άχρονη, απόλυτη και αποκλειστική. Είναι αρχέγονη και αθώα. Ακριβώς όπως το άγγιγμα, η έκφραση της πιο αθώας των αισθήσεων, της αφής, που κυριαρχεί στην παράσταση. Κόντρα στην αθωότητα αυτή έρχεται η συνείδηση. Για αυτό η επιλογή των κοστουμιών του Αρλεκίνου στο Tango Spaziale μας υπενθυμίζει αυτό που ο Pierrot Lunaire κατέστησε σαφές: τη θεώρηση της commedia dell' arte ως αναπόφευκτη για τη νομιμοποίησή μας στο βασίλειο του ουρανού και της σελήνης.

  • Μουσική: -Pauline Oliveros
    -Osvaldo Pugliese
  • Χορογραφία/Κοστούμια/Φωτισμοί: Αναστασία Λύρα
  • Ερμηνεία:|GraviDanza Azzurra| Θέμις Ανδρεουλάκη, Ευανθία Κοκκινέλη, Μελίτα Κοτσάνη, Ζωή-Ελευθερία Μαστροθεοδώρου, Σαμπρίνα Ρετζέπι
    |Tango Spaziale| Αναστασία Λύρα, Αθηνά Κυρούση
  • Φωτογραφία: Χριστίνα Σαρλάμη

Το Κορίτσι κι η ΘάλασσαΤο Κορίτσι κι η Θάλασσα

Σάββατο, 02 Μαΐου 2015, Ώρα: 20.00
GraviDanza Rossa
Το Κορίτσι κι η Θάλασσα (Θαλασσογραφία ΙΙ)

Διάρκεια: 70 λεπτά
Πρόκειται για μια σειρά από «εικόνες για ένα παραμύθι χωρίς λόγια». Μια κοριτσίστικη χορευτική Φαντασία με γοργόνες, θαλασσοπόρους κι ανεμοστρόβιλους, σε μια εικονοπλαστική, νεανική παράσταση, γεμάτη πάθος για την περιπέτεια του χορευτικού αυτοσχεδιασμού, με μουσική συνοδεία το «Κουιντέτο της Πέστροφας» του Franz Schubert. Η χορεύτρια Αθηνά Κυρούση σκηνοθετεί την περιπέτειά της με μοναδικό σκηνικό αξεσουάρ 10 μικρές γαλαζοπράσινες κουβέρτες, φιλοδοξώντας με αυτό το μινιμαλισμό των μέσων να αφήσει χώρο στη φαντασία του θεατή.

  • Μουσική: Franz Schubert – Το Κουιντέτο της Πέστροφας
  • Χορογραφία/Κοστούμια/Φωτισμοί: Αναστασία Λύρα
  • Ερμηνεία:|GraviDanza Rossa| Θέμις Ανδρεουλάκη, Ευανθία Κοκκινέλη, Μελίτα Κοτσάνη, Ζωή-Ελευθερία Μαστροθεοδώρου, Σαμπρίνα Ρετζέπι
    |Το Κορίτσι κι η Θάλασσα| Αθηνά Κυρούση
  • Ηχοτοπία: Νίκος Βαλκάνος
  • Φωτογραφία: Χριστίνα Σαρλάμη

Πληροφορίες
Είναι Καιρός

25 Απριλίου & 02 Μαΐου 2015

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ
Μικροσκοπικό Θέατρο
www.anastasialyra.com
facebook.com/MikroskopikoTheatro
Δεξίππου 5 & Πλατεία Ταξιαρχών, Πλάκα (150 μέτρα από το Μετρό Μοναστηράκι)

Εισιτήριο: Κανονικό 10 ευρώ / Μειωμένο 5 ευρώ
Κρατήσεις: 6976899269 Δευτέρα έως Παρασκευή 19:30–21:30 και τις ημέρες των παραστάσεων
Κράτηση απαραίτητη λόγω περιορισμένου χώρου