«Ως τα τρίμματα του αδάμαντος - Ο Εξηνταβελόνης»

«Ο Εξηνταβελόνης» «Ο Εξηνταβελόνης»

«Ως τα τρίμματα του αδάμαντος - Ο Εξηνταβελόνης» κωμωδία. Ο Φιλάργυρος του Μολιέρου από τον Κωνσταντίνο Οικονόμο εξ Οικονόμων στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού ΒΕΤΟΝ7 στις 8, 14, 15, 21, 22, 28 Φεβρουαρίου και 1, 7, 8, 14, 15, 21, 22, 28 Μαρτίου & 4 Απριλίου 2015.

Το φεστιβάλ Θεατρικές Συνθέσεις IV τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Το έργο

Ο "Φιλάργυρος του Μολιέρου, εις την λαλουμένην ημών γλώσσαν" εκδίδεται ανώνυμα το 1816 στη Βιέννη, από τον Κωνσταντίνο Οικονόμο εξ Οικονόμων, λόγιο, ιερωμένο και δάσκαλο τότε στην Σμύρνη. Εκεί μεταφέρεται και η υπόθεση έργου, προσαρμόζοντας στα ήθη της προεπαναστατικής Ελλάδας όλη τη δράση. Ο «Φιλάργυρος» εδώ δεν είναι μόνο ένας τσιγκούνης, που προκαλεί το γέλιο με τις εμμονές του, αλλά και ένας καταπιεστικός πατέρας, ένας δυνάστης σε οικογενειακή και κοινωνική κλίμακα. Είναι επιπλέον ένας αναξιοπρεπής, λάγνος και κοινωνικά ανυπόφορος εκμεταλλευτής, εχθρός της παιδείας, του κοινωνικού κράτους, του διαφωτισμού και κάθε έννοιας ελευθερίας.
Το φιλελεύθερο πνεύμα σ' αυτό το κείμενο συναντά τη γλωσσική ζωντάνια με την καίρια χρησιμοποίηση της πολύχρωμης και ιδιωματικής ομιλίας. Ο Οικονόμος γνωρίζει σε βάθος όχι μόνο τη γαλλική εκδοχή του Φιλάργυρου (Μολιέρος) αλλά και όλες τις άλλες, όπως εξηγεί στον πρόλογό του, που παρατίθεται στην έκδοση εν είδει μανιφέστου. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν του διαφεύγει και ο κρητικός «Κατζούρμπος» που κινείται σε παρεμφερή θεματική κλίμακα.

H εκπαιδευτική δράση του θεάτρου ΒΕΤΟΝ 7 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος Θεατρικές Συνθέσεις 2014-2015.
Πρόκειται για την παράσταση «Εξηνταβελόνης» ή «Τα τρίμματα του αδάμαντος» για μαθητές Λυκείων και Β΄-Γ΄τάξεων Γυμνασίων, το οποίο έχει ως κεντρική δράση μια θεατρική παράσταση πάνω στο έργο του Κωνσταντίνου Οικονόμου εξ Οικονόμων «Ο εξηνταβελόνης» (Ο Φιλάργυρος του Μολιέρου).

Οι συντελεστές

  • Δραματουργική επεξεργασία- Σκηνοθεσία: Μαρία Φραγκή
  • Σκηνικά- Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
  • Μουσική: Στέφανος Γανωτής
  • Φωτισμοί: Μαρία Φραγκή
  • Φωτογραφίες:Αλεξάνδρα Ξύδα
  • Video Art: Αναστάσης-Παναγής Μελέτης
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γραμματικάκη

Ηθοποιοί: Κατερίνα Γραμματικάκη, Πάνος Κορδαλής, Νατάσσα Κοσμίδου, Ευασία Κουτουλάκη, Μαρία Ξυπολυτά, Γιώργος Ρουστέμης, Κώστας Τζουάνας

Πληροφορίες
«Ως τα τρίμματα του αδάμαντος - Ο Εξηνταβελόνης»
κωμωδία
Ο Φιλάργυρος του Μολιέρου από τον Κωνσταντίνο Οικονόμο εξ Οικονόμων
στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού ΒΕΤΟΝ7

Ημερομηνία: 8, 14, 15, 21, 22, 28 Φεβρουαρίου και 1, 7, 8, 14, 15, 21, 22, 28 Μαρτίου & 4 Απριλίου 2015
Ώρα: 18:00
Εισιτήριο: 12€ γενική είσοδος, 5€ ατέλειες, μαθητικό, φοιτητικό

BETON7
Πύδνας 7, Βοτανικός - Αθήνα 11855 | (στάση μετρό ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ)
Tηλ. Κρατήσεων 2107512625