«Δεσποινίς Τζούλια» του August Strindberg

«Δεσποινίς Τζούλια» του August Strindberg «Δεσποινίς Τζούλια» του August Strindberg

Η ομάδα χορού flamenco ARROYO NUEVO επαναλαμβάνει από την 1η Νοεμβρίου 2014 και για 20 παραστάσεις το έργο του August Strindberg, «Δεσποινίς Τζούλια», σε χορογραφία και σκηνοθεσία Σταύρου Λίτινα. Μία παράσταση flamenco που γνώρισε τεράστια επιτυχία, αγαπήθηκε από το κόσμο και υμνήθηκε από τους κριτικούς!

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με flamenco. Ο χορογράφος και σκηνοθέτης της παράστασης, Σταύρος Λίτινας, αναφέρει χαρακτηριστικά, «...αναζητώ την αιτία που κινεί τα σώματα πριν ακόμη αρθρωθεί ο λόγος. Ψάχνω το βαθύτερο λόγο, τον φυσικό, και τον χρησιμοποιώ ως υλικό, θέτοντας τον άλλο, τον επεξηγηματικό, σε κατάσταση σιωπής».

Το έργο πέρα από τα προφανή επίπεδα της πάλης των φύλων και των τάξεων, διεισδύει αριστοτεχνικά στο δίπολο «φόβος & εξουσία» και μέσα από αυτό φωτίζει πρισματικά όλες τις σχέσεις των εμπλεκόμενων προσώπων. Η παράλυση που προκαλεί ο φόβος και τα περιθώρια χειραγώγησης που επιτρέπει, καθώς και η δυνατότητα ανατροπής της εξουσίας, ως προέκταση, σμιλεύουν νοηματικά το κείμενο ενισχύοντας τη διαχρονικότητα του. Γράφτηκε το 1888 και προκάλεσε μεγάλο σκάνδαλο για την προκλητικότητα των ιδεών του και την αμεσότητα της γραφής του. Αποτελεί σήμερα το εμβληματικό δράμα του Σουηδού συγγραφέα.

Διανομή:

  • Δεσποινίς Τζούλια: Εύα Παρασκευοπούλου
  • Υπηρέτης Ζαν: Σταύρος Λίτινας
  • Μαγείρισσα Κριστίν: Αλίνα Αναστασιάδη

  • Αφήγηση: Άντζελα Μπρούσκου

Τη μουσική επιμέλεια, τα σκηνικά, τους φωτισμούς και τα κοστούμια της παράστασης υπογράφει ο Σταύρος Λίτινας.

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πληροφορίες
«ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΖΟΥΛΙΑ»
του August Strindberg
2η χρονιά επιτυχίας

Έναρξη παραστάσεων: 1η Νοεμβρίου 2014
Κάθε Σάββατο και Κυριακή

ARROYO NUEVO
Μ. Αλεξάνδρου 128, Κεραμεικός
Τηλ: 210 34 69 575

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Σάββατο 21:00
Κυριακή 20:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Μειωμένο: 8 ευρώ (φοιτητικό & ανέργων)
τηλ. κρατήσεων: 210 34 69 575

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ

Πώς μπορεί το φλαμένκο να αφηγηθεί με κάθε λεπτομέρεια τη μυθική ιστορία της «Δεσποινίδας Τζούλια» του Στρίντμπεργκ; Πώς γίνεται να «αντικαταστήσει» τον αριστουργηματικό λόγο του Σουηδού συγγραφέα και ωστόσο να μη χαθεί τίποτα από τις αποχρώσεις του; Και όμως. Ο Σταύρος Λίτινας (υπηρέτης Ζαν) με την Εύα Παρασκευοπούλου (Δ. Τζούλια) και την Αλίνα Αναστασιάδη (Μαγείρισσα Κριστίν) με οιστρήλατο, φρενήρη χορό[...] εισχώρησαν στην ουσία αυτού του κοινωνικού-ταξικού δράματος που ιχνηλατεί τη βαθιά σύγκρουση των δύο φύλων. Και όλοι τους ήταν υπέροχοι. Ο πολυτάλαντος Σταύρος Λίτινας, υπογράφοντας την ευφάνταστη σκηνοθεσία-χορογραφία, το λιτό σκηνικό, τα εξαιρετικά κοστούμια, τη μουσική επιμέλεια και τους ευρηματικούς φωτισμούς[...] παρέδωσε μια χοροθεατρική παράσταση υψηλής αισθητικής και περιεχομένου.
ΕΛΕΝΗ ΠΕΤΑΣΗ (clickatlife.gr, 14/4/14)

ΕΝΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ[...] Ο Σταύρος Λίτινας πραγμάτωσε, πιστεύω, το αίτημα του συγγραφέα στον ιστορικό Πρόλογο του έργου[...] «όχι μόνο να βλέπουμε να γίνεται κάτι αλλά να ξέρουμε πώς γίνεται» [...] Αυτό το πώς του συγγραφέα (αν)έδειξε επιλέγοντας το flamenco, [...] και «άκουσε», θα 'λεγα [...] «την ψυχή του ανθρώπου να τραυλίζει». Όλα τα μέσα με τα οποία υλοποίησε την ιδέα του συνθέτουν ένα σπάνιας αισθητικής θέαμα[...] η έξοχη Εύα Παρασκευοπούλου ανέδειξε όλο το φάσμα των αντιφάσεων της αλαζονικής όσο και εύθραυστης Τζούλιας, ενώ η Αλίνα Αναστασιάδη απέδωσε πειστικότατα τη γήινη αλλά και σκοτεινή πλευρά της Κριστίν. Ο ίδιος στο ρόλο του Ζαν ενσάρκωσε μοναδικά την κλίμακα των αισθημάτων του ήρωα[...]
ΜΑΝΤΩ ΜΑΛΑΜΟΥ(ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΝΕΑ ΕΥΘΥΝΗ» ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ '14)

Εκμεταλλευόμενος την επιδεκτική σε νεωτερισμούς υπόθεση και ουσία του κειμένου ο Σταύρος Λίτινας προτείνει μια νέα οπτική: αυτή της ενοφθάλμισης του φλαμένκο στο θέατρο[...] μια αίσθηση του περίεργα ωραίου που συνιστά ζητούμενο στην Τέχνη[...] Τα «σώματα» που είδαμε ήταν πλήρη: γραμμές προσώπου και σώματος, πλαστικότητα, μεταβολές ύφους και βλέμματος, άρα, και μεταβολές ψυχής. Οι πρωταγωνιστές κατάφεραν να είναι μαζί ηθοποιοί και χορευτές, να διαλέγονται με τον ήχο των τακουνιών[...] Ήταν από τις εκτελέσεις που σε κάνουν να εκτιμήσεις και μόνο τις ώρες που προϋποτίθενται για να έρθει σε πέρας ένα τέτοιο εγχείρημα. Από αυτές όπου είναι σαφής η αξιοπρεπής στάση και ο σεβασμός έναντι της Τέχνης, όπου οι λεπτομέρειες έχουν πολυμελετηθεί, ώστε ως θεατής να μην σκεφτείς ποτέ κάτι εκτός του θεατρικού περικειμένου. Ένα καλά χωνεμένο κείμενο, που λειτούργησε ως αφόρμηση και αφομοιώθηκε δημιουργικά, όχι μια απλή αναπαράσταση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ (artic.gr, 25/3/14)

ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΠΟΥ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΖΕΙ[...] του εμπνευστή και δημιουργού Σταύρου Λίτινα, [...]που διοχετεύεται στον χώρο αγγίζοντας ακαριαία τις αισθήσεις μας [...] Τα δυναμικά "τακονεάδος", η έκδηλη αρρενωπότητα σε κάθε του κίνηση, μαζί με τη σοφά μελετημένη σκηνοθεσία-χορογραφία [...], τα στιγμιότυπα που εισάγουν τα στοιχεία της κυριαρχίας και του φόβου, οι περίτεχνες ερωτικές σκηνές, προκλητικές, έμπλεες πάθους, προσεχτικά όμως περιπλεγμένες ώστε να μη σοκάρουν, είναι από τα επιτεύγματα του σκηνοθέτη.
ΜΙΡΚΑ ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΥ (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 17/3/14)

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΦΛΑΜΕΝΚΟ[...] Το θεατρικό του μεγάλου Σουηδού συγγραφέα γίνεται χορός, φλαμένκο κατά της εξουσίας [...] η μουσική της Ανδαλουσίας, η σιωπή του Στρίντμπεργκ και τα τακούνια των τριών θαυμάσιων χορευτών-ηθοποιών σε έναν χορό Έρωτα και Θανάτου, σε μαγεύουν. Δεν χρειάζεσαι λόγια, μόνο εικόνες και ήχους. Μπράβο στον Λίτινα. Θέλει τόλμη για να κυνηγήσεις το όνειρο. Θέλει θάρρος για να εγκαταλείψεις την αρχιτεκτονική, να φτάσεις [...] να γίνεσαι μύστης, δάσκαλος του φλαμένκο και να παρουσιάζεις αυτό το καταπληκτικό θέαμα!
ΜΗΝΑΣ ΒΙΝΤΙΑΔΗΣ (ΠΟΝΤΙΚΙ ART, 13/3/14)

Μια πολύπλευρη δημιουργία του χορευτή-χορογράφου, ειδικευμένου στο φλαμένκο, Σταύρου Λίτινα[...] κατάφερε με τη βουβή «γλώσσα» του σώματος και του προσώπου και πρωτίστως με τη μεγάλη ψυχογραφική, σωματογραφική και χειρονομιακά συμβολιστική δύναμη του φλαμένκο, να εκφραστούν, σχεδόν να «ειπωθούν», όλα όσα είναι, νιώθουν, λένε, αποσιωπούν, σκέπτονται και πράττουν τα πρόσωπα που έπλασε ο Στρίντμπεργκ.
ΘΥΜΕΛΗ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 1/3/14)

ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ[...] Η παράσταση έχει την αίσθηση της αποστολής και αναγκάζει το θεατή να λειτουργήσει με έναν διαφορετικό, αυτόνομο τρόπο[...] εισδύει στις νευρώσεις του μονόπρακτου και δημιουργεί έναν σφιχτό, αλλοπαρμένο, πύρινο χώρο σωματικού θεάτρου. [...]χορευτές που μεταδίδουν την απίστευτη δύναμη του φλαμένκο[...] σαν όπλο που εκπυρσοκροτεί σε κοντινή απόσταση[...] μια τελετουργία κινήσεων που κάνει ορατό το αόρατο μέρος της ερωτικής διαμάχης. [...]ένα σχεδόν μυθικό ζευγάρι, μια υπερβατική αφαίρεση του κειμένου του Στρίντμπεργκ στο δίπολο αρσενικού-θηλυκού, κάτι το αρχέγονο, το ζωώδες και πρωταρχικό. [...]μια μυστικιστική συνεύρεση, καθαρτική και ζωογόνα. Αυτή η παράσταση μυστηριωδώς μετακινεί το νατουραλιστικό έργο στη δεύτερη περίοδο του συγγραφέα, το κάνει να επικοινωνεί με το συμβολικό, εξπρεσιονιστικό γύρισμά του, μετά το πέρασμα από την προσωπική κόλαση. Εκεί, σε αυτή την ίδια κόλαση, χορεύουν τώρα οι μορφές[...] καίγονται μπροστά μας η Δεσποινίς Τζούλια της Εύας Παρασκευοπούλου, ο Υπηρέτης Ζαν του Σταύρου Λίτινα, η Μαγείρισσα Κριστίν της Αλίνας Αναστασιάδη.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 17/2/14)

ΣΤΡΙΝΤΜΠΕΡΓΚ ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ...ΦΛΑΜΕΝΚΟ! Κάθε θεατρική σεζόν έχει τα κρυμμένα διαμάντια της. Ένα από εκείνα της φετινής είναι η παράσταση του χορογράφου και δασκάλου φλαμένκο Σταύρου Λίτινα [...]θεωρώ ότι το φλαμένκο αποδεικνύεται ιδανικό εργαλείο για μια χοροθεατρική εκδοχή του συγκεκριμένου έργου και μια «εξωτική» και άκρως αισθαντική ανάγνωση της πικρής ερωτικής ιστορίας του...
ΙΛΕΙΑΝΑ ΔΗΜΑΔΗ (ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, 13/2/14)

Ο Σταύρος Λίτινας έχει επιτύχει να δώσει μια καθαρή, λιτή και παράλληλα γεμάτη πάθος εκδοχή του έργου σκιαγραφώντας με εξαιρετικό τρόπο τη δυναμική των σχέσεων που αναπτύσσεται ανάμεσα στους τρεις βασικούς χαρακτήρες του [...] το φλαμένκο έχει από τη φύση του το προνόμιο να αναδεικνύει το πάθος, την ένταση, τις ανθρώπινες συγκρούσεις και οι εξαιρετικοί χορευτές της ομάδας το πετυχαίνουν αυτό με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς να χρειάζεται να αρθρώσουν ούτε λέξη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (EURONEWS, 7/1/14)

Αφαιρώντας ολοσχερώς το λόγο [...] ο χορογράφος Σταύρος Λίτινας δημιουργεί μια βουβή, εξπρεσιονιστική και ακραιφνώς συμβολική φλαμένκο εκδοχή και μεγαλουργεί δραματουργικά όσο και αισθητικά. Ο ίδιος υπογράφει τα αριστουργηματικά κοστούμια και τους ευρηματικούς φωτισμούς, ενώ επιμελείται και τη μουσική [...] οι τρεις ερμηνευτές καταθέτουν μια απροσδόκητη όσο και απόλυτα έγκυρη «ανάγνωση» του έργου.
ΙΛΕΙΑΝΑ ΔΗΜΑΔΗ (ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, 12/12/13)

[...] los atenienses pueden ver una magnífica representación... con flamenco [...] Litinas consigue convertir esta obra escrita en 1888 en algo muy contemporáneo [...] Si están en Atenas antes de fin de año no se lo pierdan.
BEGOÑA CASTIELLA (ABC, 18/11/13)

Αισθητική τελειότητα [...] όταν μια παράσταση ενός έργου που έχει δει ατέλειωτες φορές, κομίζει γλαύκαν και προσφέρει αφορμές για νέες ερμηνείες, εεε, τότε, αξίζει να τη δεις και να την ξαναδείς. Κάτι βεβαίως που σκοπεύω να κάνω. Προλαβαίνω και προλαβαίνετε!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (grafei.worldpress.com, 6/11/13)

[...] Η γλώσσα του σώματος, τα βλέμματα και οι κινήσεις των χεριών, σε τεθλασμένες γραμμές και διαρκείς αντανακλάσεις και συγκρούσεις, θα δημιουργήσουν ένα ενεργειακό πεδίο ροής σε διαρκή παφλασμό. Αυτή είναι η «Δεσποινίς Τζούλια» του Σταύρου Λίτινα. [...] Τα κοστούμια δημιουργούν αισθητικό περίγραμμα υψηλής έντασης, αλλά είναι η μουσική, τα θραύσματα από φλαμένκο και τα σπαράγματα φωνών που λειτουργούν ως σφυριές και τύμπανα οδηγώντας σε μια ολική εμπειρία.
ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2/11/13)

[...] σαν σε βωβό κινηματογράφο, ένταση, ερωτισμός, κίνηση που ανέβλυζε και γέμιζε τον αέρα σαν ένα κόκκινο πανί στον άνεμο [...] διόλου προετοιμασμένος γι' αυτήν τη μικρή «βόμβα» πάθους [...]
ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26/10/13)

Το δράμα αποδίδουν με flamenco ικανότατοι χορευτές [...] Το σκηνικό λιτό ενισχύει την φαντασία και την αυταπάτη. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές οι χορογραφίες με το κόκκινο κοστούμι που σκεπάζει το δάπεδο του χώρου, όπου βαδίζει απογυμνωμένη η Δεσποινίς Τζούλια [...] Η παράσταση άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
ΧΑΡΑ ΚΙΟΥΣΗ (cosmo.gr, 19/10/13)

Μια παράσταση γεμάτη πάθος, δύναμη και εκρηκτικότητα [...] Ταξίδεψα στο βλέμμα του Σταύρου Λίτινα που σε καθήλωνε, ταξίδεψα στο σώμα της Εύας Παρασκευοπούλου που σε κούναγε σε κάθε κίνησή της και απλά λάτρεψα το μεγαλείο της απλότητας της Αλίνας Αναστασιάδη [...] μια από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες της ζωής μου.
HRACH ALTUNYAN (www.artistbook.gr, 16/10/13)

[...] Η παράσταση είναι ένα δημιουργικό πάντρεμα θεάτρου και flamenco που δεν αφαιρεί τίποτε απολύτως από τη μαγεία και των δύο συστατικών του [...] η παράσταση πετυχαίνει να σε τυλίξει στον ιστό της και να παρασύρει τη σκέψη και την ψυχή στο ρυθμό της [...] τα καλλιτεχνικά διαμαντάκια μπορεί να κρύβονται σε χώρους που μένει να ανακαλύψουμε. Μια παράσταση υψηλής αισθητικής, πρόταση για τα καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας, την οποία συστήνω ανεπιφύλακτα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ, 14/10/13)

Έκθεση εικόνων

Φωτογραφίες

1 σχόλιο

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια