Ρεσιτάλ βιολοντσέλου

Ρεσιτάλ βιολοντσέλου Ρεσιτάλ βιολοντσέλου

Τo KYKLOS ENSEMBLE συνεχίζοντας την έντονη καλλιτεχνική και εκπαιδευτική του λειτουργία και εστιάζοντας στην οικογένεια των εγχόρδων, εγκαινιάζει μια νέα ενότητα –με σειρές ρεσιτάλ, σεμιναρίων και διαγωνισμών- με την ονομασία «Ο KYKLOS με τα έγχορδα».

Η πρώτη έκφανση της ολιστικής αυτής προσπάθειας, θα λάβει χώρα στις 31 Μάιου 2014, στην Αίθουσα Δοκιμών KYKLOS του Ωδείου Αθηνών, υπό τη μορφή ενός Ρεσιτάλ βιολοντσέλου με πρωταγωνιστές της βραδιάς τους ερμηνευτές: τον καταξιωμένο βιολοντσελίστα και μέλος του συνόλου, Βασίλη Λύκο, και τη δεξιοτέχνη πιανίστα Μαρία Μοσχίδου.
Η επιλογή των έργων που πρόκειται να ακουστούν (Βloch, Bach, Shostakovich) έγινε με βασικό γνώμονα τα ηχοχρώματα βιολοντσέλου-τσέλου. Με τη σονάτα του Bach και την τριλογία του Βloch να διακρίνονται από αισθαντικότητα, πλούσιο ήχο, έντονη θρησκευτικότητα· ενώ στη σονάτα του Shostakovich να εμπεριέχονται όλα εκείνα τα πολύ χαρακτηριστικά, πρωτοποριακά και γκροτέσκα στοιχεία της μουσικής του. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις μουσικές ποιότητες το πρόγραμμα φιλοδοξεί να προβάλλει την ιδιαίτερη γοητεία του διαλόγου ανάμεσα στα δύο όργανα, καθώς η εξαιρετική έμπνευση που διαπνέει κάθε μία από τις τρεις αυτές συνθέσεις δημιουργεί ένα πρόσφορο πεδίο για μεγάλες πλήρους φάσματος φράσεις -δίχως διάθεση επίδειξης, αλλά με μία δεξιοτεχνική μουσικά προσέγγιση από πλευράς των ερμηνευτών.

Πληροφορίες
Ο KYKLOS με τα έγχορδα
Ρεσιτάλ βιολοντσέλου

Ημερομηνία: 31 Μαΐου 2014
Έναρξη: 21:00
Αίθουσα δοκιμών του KYKLOS στο Ωδείο Αθηνών
Είσοδος: 10 € / 2 € (άνεργοι-φοιτητές)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ | Ρεσιτάλ βιολοντσέλου | KYKLOS ENSEMBLE

Ernest Bloch (1880-1959)

From Jewish Life, 3 sketches for cello and piano
i. Prayer (Andante moderato)
ii. Supplication (Allegro non troppo)
iii. Jewish Song (Moderato)

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Sonata no.1 in G major, BWV 1027
i. Adagio
ii. Allegro ma non tanto
iii. Andante
iv. Allegro moderato

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Dmitri Shostakovich (1906-1975)

Sonata no.4 in D minor for cello and piano, Op. 40
i. Allegro non troppo
ii. Allegro
iii. Largo
iv. Allegro

Βιογραφικά | Ρεσιτάλ βιολοντσέλου | KYKLOS ENSEMBLE

Βασίλης Λύκος, βιολοντσέλο
Ξεκίνησε τις σπουδές του στο βιολοντσέλο στην Κέρκυρα με τον Κοσμά Μπενετάτο και τον Δανό βιολοντσελίστα Shoren L. Hansen. Στο Eθνικό Ωδείο Αθηνών σπούδασε με τον βιολοντσελίστα Χ. Σφέτσα. Στη συνέχεια με υποτροφία των αδελφών Γέμελου-Λαιμού και του «Prize Winning Performers Trust» φοίτησε στο "Guildhall School of Music and Drama" του Λονδίνου με τον βιoλοντσελίστα Leonard Stehn και μουσική δωματίου με τους D. Hahn, M. Knight και L. Stehn. ΄Εχει συμμετάσχει σε σεμινάρια των: TACACS quartet (Ουγγαρία), Mistry quartet (Αγγλία), Derek Simpson (Royal Academy of Music), Amaryllis Flemming (Royal College of Music). Υπήρξε μέλος των συνόλων: πιάνο τρίο ΡΟΗ, OPUS 1, LYRA, του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ και της Ορχήστρας των Χρωμάτων (1993- 2011). Το 2002 μαζί με την Οtilia Alitei και την Μαρία Μοσχίδου δημιούργησαν το πιάνο τρίο IN VIVO το οποίο έχει σταθερή παρουσία στα μουσικά δρώμενα της πόλης μας.

Μαρία Μοσχίδου, πιάνο
Σπούδασε πιάνο στο Εθνικό Ωδείο στην τάξη της Νίκης Στήνιου, από όπου και αποφοίτησε με Άριστα Παμψηφεί / 1ο Βραβείο και Αριστείο Εξαιρετικής Επίδοσης. Συνέχισε τις σπουδές της στο Conservatoire Européen de Musique de Paris με τον Uwe Matschke και στο Guildhall School of Music and Drama στο Λονδίνο με καθηγήτρια την Caroline Palmer. Έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες και έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για τη μουσική δωματίου την έχει οδηγήσει σε συνεργασίες με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους μουσικούς. Από το 2002 είναι μέλος του πιάνο τρίο IN VIVO με τους Otilia Alitei και Βασίλη Λύκο. Έχει στο ενεργητικό της αρκετές πρώτες εκτελέσεις έργων σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, μεταξύ των οποίων το αφιερωμένο στην ίδια Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων του Α. Παπαδόπουλου σε σύμπραξη με την Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.