O Kyklos με τα Concertini του Νίκου Σκαλκώτα

Kyklos Ensemble Kyklos Ensemble

O Kyklos με τα Concertini του Νίκου Σκαλκώτα, στις 6 και 7 Μαρτίου 2014 στις 20.30, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Το σύνολο μουσικής δωματίου KYKLOS αποτίει φόρο τιμής στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα (1904-1949) – αυτόν τον παραγνωρισμένο στον καιρό του δημιουργό, τον μαθητή του Arnold Schoenberg, το μέλος της 2ης σχολής της Βιέννης που όμως χάραξε μια τελείως προσωπική συνθετική πορεία, όντας στην αιχμή της πρωτοπορίας ενώ παράλληλα κοιτούσε βαθιά μέσα στην παράδοση, για να αναγνωρίζεται πια σήμερα παγκοσμίως ως μία σημαντική μορφή της μουσικής του 20ου αιώνα- παρουσιάζοντας το Κυκλικό κονσέρτο για όμποε, φαγκότο, τρομπέτα και πιάνο, δημιουργία της περιόδου 1939-1943, με την προσθήκη του Χαρακτηριστικού κομματιού (Νυχτερινή διασκέδασις) για ξυλόφωνο και ορχήστρα, μία πραγματικά ιδιαίτερη σύνθεση του 1949 που θα παρουσιαστεί σε μεταγραφή για ξυλόφωνο και πιάνο.
Οι σολίστ αντιμέτωποι με τη γοητεία-πρόκληση της εκτέλεσης έργων σπάνιας συνθετικής έμπνευσης, καλούνται να επικοινωνήσουν με το κοινό μέσα από την δημιουργία ενός προγράμματος απόλυτης δεξιοτεχνίας από την πρώτη μέχρι την τελευταία σταγόνα του.

Το KYKLOS ENSEMBLE αποτελείται από εξέχοντες Έλληνες σολίστ, οι οποίοι διαπρέπουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η γέννηση του συνόλου προέκυψε από την ανάγκη των μελών του για περαιτέρω έρευνα και διεύρυνση των ορίων της τέχνης τους.
Η φιλοσοφία της ανταποδοτικότητας βρίσκεται πίσω από την δημιουργία του KYKLOS ENSEMBLE. Όλες οι λειτουργίες και οι δραστηριότητες του συνόλου διέπονται από το πνεύμα της συνεργασίας και της ανταπόδοσης και όχι από την επιδίωξη του κέρδους.

Αποστολή του KYKLOS ENSEMBLE είναι να:

  • παρουσιάζει έργα που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα της κλασικής και σύγχρονης μουσικής
  • συνεργάζεται με το σύνολο των Τεχνών (θέατρο, χορός, κινηματογράφος, εικαστικά κτλ) και των Επιστημών (ιστορία, αρχαιολογία, φιλοσοφία, ψυχανάλυση, μαθηματικά, αρχιτεκτονική κτλ)
  • προβάλει και αναδεικνύει το έργο των Ελλήνων συνθετών, παλιότερων και νεότερων
  • παρουσιάζει όπερες σε διασκευή για σύνολο μουσικής δωματίου
  • προωθεί την νέα καλλιτεχνική δημιουργία μέσω της ανάθεσης νέων έργων σε νέους συνθέτες
  • εκπαιδεύει νέους μουσικούς μέσω σεμιναρίων, master classes, ανοιχτών δοκιμών και συναυλιών εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με στόχο την προετοιμασία μιας νέας γενιάς άξιων μουσικών
  • οργανώνει τακτικά συναυλίες με κοινωνικό - περιβαλλοντικό προσανατολισμό σε φυλακές, γηροκομεία, ορφανοτροφεία ακόμα και κατ' οίκον, σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές και Περιβαλλοντικές οργανώσεις
  • οργανώνει συναυλίες με την σύμπραξη άνεργων μουσικών
  • οργανώνει φεστιβάλ αφιερωμένα στην σύμπραξη της κλασικής με την παραδοσιακή μουσική
  • επεκτείνει τις δραστηριότητες του στην επαρχία και το εξωτερικό
  • προσφέρει τις συναυλίες του με πολύ χαμηλό εισιτήριο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στο Ωδείο Αθηνών, το φοιτητικό εισιτήριο θα είναι στην τιμή των 2 ευρώ, ενώ το κανονικό στα 10 ευρώ

 

Πληροφορίες
O Kyklos με τα Concertini του Νίκου Σκαλκώτα

Ημερομηνία: 6, 7 Μαρτίου 2014
Έναρξη: 20.30

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΗΣ
Γενικός Διευθυντής του συνόλου είναι ο σολίστ κρουστών Δημήτρης Δεσύλλας
Καλλιτεχνικός Διευθυντής ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης
Διευθυντής Παραγωγής ο σχεδιαστής ήχου Άγης Γυφτόπουλος.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Στέφανος Θωμόπουλος (πιάνο)
Μετά από τις σπουδές του στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και τη Musikhochschule της Κολονίας, ο Στέφανος Θωμόπουλος δουλεύει με τον Jacques Rouvier και τη Marie Françoise Bucquet καθώς και με τον Hakon Austbo, ενώ επί δύο χρόνια διαβάζει με τον Aldo Ciccolini, η διδασκαλία του οποίου τον επηρεάζει βαθύτατα. Ως νικητής διεθνών διαγωνισμών και επιλεγμένος από τα ιδρύματα Blüthner, Yamaha, Kempff, ο Στέφανος Θωμόπουλος δίνει συναυλίες σε χώρους όπως η Cité de la Musique, το IRCAM, η Salle Gaveau και το Μουσείο Orsay στο Παρίσι, η Concertgebouw του Amsterdam, το Alti Hall στο Κυότο, το Μέγαρο Αθηνών και η Sala Cecilia Mireiles στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Παίζει ως σολίστ με τις ορχήστρες Βελιγραδίου, Οδησσού, την Ολλανδική Ορχήστρα Δωματίου, την ορχήστρα της όπερας του Καΐρου και όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες. Είναι ο πρώτος διδάκτωρ του Conservatoire του Παρισιού με διατριβή πάνω στο έργο για πιάνο του Γιάννη Ξενάκη στο πλαίσιο της οποίας δίνει συναυλίες και συμμετέχει σε διαλέξεις ανά τον κόσμο, ενώ πρόκειται να δημοσιεύσει το κοινό έργο «Performing Xenakis» (Pendragon Press), μαζί με προσωπικότητες όπως ο Milan Kundera, Michel Tabachnik και Irvine Arditti. Το 2010, έγινε καθηγητής και διευθυντής του τμήματος πιάνου στο Κονσερβατόριο της Νίκαιας της Γαλλίας.

Τίτος Γουβέλης ( πιάνο)
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με τον Άρη Γαρουφαλή. Συνέχισε τις σπουδές του στο Royal College of Music του Λονδίνου με τον Peter Katin και στη Royal Scottish Academy of Music and Drama της Γλασκώβης με τον Fali Pavri ως υπότροφος του Σωματείου Τζίνα Μπαχάουερ, του Ιδρύματος Ωνάση και του ΙΚΥ. Τα τελευταία χρόνια μελετά τακτικά με τον διάσημο πιανίστα Dominique Merlet στο Παρίσι. Επίσης μελέτησε εκκλησιαστικό όργανο ως υπότροφος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (1995 – 1998) με τον Nicolas Kynaston.Έχει κερδίσει βραβεία σε πολλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς, καθώς και τα πρώτα βραβεία στον διεθνή διαγωνισμό Κοντσέρτου (Croydon, Αγγλία 1999) και στο διεθνή διαγωνισμό μουσικής δωματίου του Chieri (Ιταλία, 2004). Στον 2ο διαγωνισμό Isidor Bajic (Novi Sad, Σερβία 2004) απέσπασε το ειδικό βραβείο «21ος Αιώνας». Το 2006 του απονεμήθηκε το βραβείο «Μυκονίου» της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Royal Scottish National Orchestra, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αρμενίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων κ.ά. συνεργαζόμενος με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους αρχιμουσικούς (E. Tabakov, A. Paris, J. Amigo, Δ. Χωραφά, Β. Φιδετζή, Α. Μπαλτά, Μ. Οικονόμου κ.ά.). Δίνει τακτικά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Μεγ. Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Σερβία, Τουρκία και Κύπρο). Παράλληλα δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο της μουσικής δωματίου συνεργαζόμενος με σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα.Το ρεπερτόριό του εκτείνεται από το μπαρόκ μέχρι και τον 21ο αιώνα. Σημαντική θέση σε αυτό κατέχει η ελληνική δημιουργία (έργα άνω των 40 Ελλήνων συνθετών) με αρκετές πρώτες εκτελέσεις. Αξιοσημείωτη στιγμή της σταδιοδρομίας του ήταν η ιστορική πρώτη πανελλήνια εκτέλεση του κολοσσιαίου έργου Vexations του Eric Satie (Απρίλιος 2010) στην Αθήνα, που διήρκεσε 15 περίπου ώρες χωρίς διακοπή και έλαβε διθυραμβικές κριτικές.Eχει διατελέσει καθηγητής στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και είναι συχνά μέλος επιτροπών πανελλήνιων διαγωνισμών πιάνου. Παράλληλα είναι συντάκτης και επιμελητής των προγραμμάτων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Από κοινού με την υψίφωνο Μάιρα Μηλολιδάκη έχουν την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ «Μουσικοί Συν-ΤΟΝισμοί» στο πολιτιστικό κέντρο Beton7 στην Αθήνα.

Μάριος Αργυρός (όμποε)
Πρόκειται για έναν από τα πιο συναρπαστικούς και εκφραστικούς μουσικούς της γενιάς του. Η καριέρα του συνδυάζει μουσική δωματίου και σόλο. Σπούδασε στην Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου με τους Michael Dobson και Janet Craxton, ενώ συνέχισε για δύο ακόμη χρόνια στις σπουδές του με τον Ingo Goritzki στη Γερμανία. Έχει παίξει στα μεγαλύτερα φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών όπως Aldeburgh, Cheltenham, City του Λονδίνου, αλλά και σε Πράγα και Χονγκ Κονγκ με καλλιτέχνες όπως η Murray Perahia, Melvyn Tan, Andrew Manze. Κατέχει θέση κορυφαίου στη Φιλαρμονική του BBC και τη Northern Sinfonia.

Γεώργιος Φαρούγγιας (φαγκότο)
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών ενώ με υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης συνέχισε τις σπουδές του στην Μουσική Ακαδημία του Freiburg, απ' όπου αποφοίτησε το 1998 με διάκριση. Την περίοδο 1993-1996 διετέλεσε μέλος της Ορχήστρας των Χρωμάτων, της Ε.Σ.Ο. της Ε.Ρ.Τ. και της Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής. Από το 1996 έως το 2001 κατείχε την θέση του Σόλο Φαγκότου στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Essen υπό τη διεύθυνση των W.D. Hauschild και S. Soltesz.Το ίδιο διάστημα συνέπραξε και με άλλες Ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική του Μονάχου, η Staatskapele της Δρέσδης, η Gewandhaus της Λειψίας, η Ορχήστρα Guerzenich της Κολωνίας, η Ορχήστρα του Στρασβούργου και της Βασιλείας, η Βασιλική Όπερα της Αμβέρσας καθώς και με μαέστρους όπως οι: G. Sinopoli, A. Fischer, D. Baremboim, K. Masur, Z. Mehta, και W. Ashkenazy. Από το 1999 έως το 2001 δίδαξε στη Folkwang Musikhochschule του Essen και συνέπραξε σαν Σόλο-φαγκότο με το συγκρότημα Consortium Classicum. Έχει εμφανιστεί σαν σολίστ με τις μεγαλύτερες ελληνικές ορχήστρες καθώς και με την Φιλαρμονική του Essen. Από το 2001 είναι Α' Φαγκότο της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ενώ ασχολείται με τις μοντέρνες τεχνικές του φαγκότου, το κοντραφαγκότο και με το μπαρόκ φαγκότο.
Δημήτρης Γκόγκας (τρομπέτα)
Γεννήθηκε στη Κέρκυρα το 1988. Σπούδασε στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας με το Σωκράτη Άνθη, από όπου και το δίπλωμά του το 2007. Το 2006 έγινε δεκτός με πλήρη υποτροφία στην Royal Academy of Music στο Λονδίνο, απ' όπου αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2011 λαμβάνοντας τον τίτλο Bachelor of Music, με καθηγητές τους James Watson (τρομπέτα), και John Hutchnis (baroque trumpet). Έχει συνεργαστεί με συνθέτες όπως: Sir Harrison Birtwiste, George Benjammin, Elgar Howarth και Sir Peter Maxwell Davies. Υπήρξε μέλος του QuintEssence brass quintet, με το οποίο έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε χώρους όπως το Royal Festival Hall, Royal Society of Arts και Floral Hall της Royal Opera. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Έχει συνεργαστεί με σύνολα όπως London Sinfonietta, Theseus Ensemble και Σολίστ της Πάτρας. Υπήρξε 1η τρομπέτα στην Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., ενώ από το Δεκέμβριο του 2011 είναι 1η τρομπέτα στην Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Δημήτρης Δεσύλλας (κρουστά)
Γεννημένος στην Κέρκυρα, έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα στην Παλαιά Φιλαρμονική της Κέρκυρας. Συνέχισε τις σπουδές του στη Σχολή Κρουστών του Ωδείου Αθηνών με καθηγητή τον Ν.Κορατζίνο. Με τις υποτροφίες "Αλεξάνδρα Τριάντη", αυτήν του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αλέξανδρος Ωνάσης" και την υποτροφία του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Ν.Υόρκης του δίνεται η ευκαιρία να βρεθεί με τους R. Kohlof, R. Des Roches, R. Siegers. Kαθοριστική υπήρξε η επαφή του σε νεαρή ηλικία με τον S. Gualda.
H σολιστική του παρουσία, διαρκής και πολυσχιδής, περιλαμβάνει πλήθος πρώτων εκτελέσεων σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο. Στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονται έργα από τον J.S. Bach έως τον Ι. Ξενάκη και τους σύγχρονους Θ. Αντωνίου, Γ. Κουμεντάκη, Γ. Κουρουπό, Μ. Μπορμπουδάκη, Β. Νικολάου, J. Psathas, F.B.Mache κ.ά.
Έχει συνεργαστεί με σπουδαίες προσωπικότητες της τέχνης, όπως οι R. Willson, M. Argerich, G. Burton, A. Karabekian, Sir N. Marriner, R. Gollani κ.ά. και έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε σπουδαίες αίθουσες από την Ν.Υόρκη ως το Πεκίνο.
Βραβευμένος για την σολιστική και συνθετική του παρουσία ( Ένωση Ελλήνων Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου , ΥΠΠΟκ.ά ), έχει ηχογραφήσει για τις εταιρίες BIS,Blue Note, EMI, Albany Records, τη Βαυαρική Ραδιοφωνία, την Ελληνική Ραδιοφωνία, το δορυφορικό κανάλι Mezzo κ.ά.
Έχει τη θέση του σόλο τυμπανιστή στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και είναι συνεργάτης του ΜΜΑ και της Καμεράτα από το 1992. Υπήρξε σόλο τυμπανιστής της Ορχήστρας των Χρωμάτων επί σειρά ετών.
Έχει ιδρύσει το σύνολο κρουστών «Σείστρο» και είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του συνόλου κρουστών «Τύπανα», με το οποίο έχει να επιδείξει πλήθος συνεργασιών με φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού (Μπαλλέτα Ζυρίχης, Εθνική Ορχήστρα Δωματίου της Αρμενίας, ΜΜΑ, Ελληνικό Φεστιβάλ, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφώνκ.ά.) με έργα ευρέος φάσματος του ρεπερτορίου.
Επί σειρά ετών έχει διατελέσει διδάσκων του Μουσικού Tμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου και καθηγητής στο Ωδείο Athenaeum. Από τον Σεπτέμβρη του 2009 είναι καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών.
Πρόσφατα, σε συνεργασία με το ΜΜΑ και το Διάζωμα, εγκαινίασε ηχητικά τον αρχαιολογικό χώρο του θεάτρου του Διονύσου στην Ακρόπολη, με την Ψάπφα του
Ι. Ξενάκη και την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου του Γ. Κουρουπού "Μονόλογος" στο "2.500 χρόνια μετά".
Έχει ηχογραφήσει σε πρώτη παγκόσμια δισκογραφική παρουσίαση το concertino για ξυλόφωνο του Ν. Σκαλκώτα με την Κρατική ορχήστρα θεσσαλονίκης για την Σουηδική εταιρία BIS.
Το 2013 ίδρυσε την Εταιρία Τέχνης και το σύνολο μουσικής δωματίου KYKLOS.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
( ΜΜΑ 6 & 7 Μαρτίου 2014)

Quartet No 1 for Piano and Winds
I.Moderato assai
II. Finale. Vivace. Rondo

Στέφανος Θωμόπουλος –Πιάνο
Μάριος Αργυρός-Όμποε
Γεώργιος Φαρούγγιας-Φαγκότο
Δημήτρης Γκόγκας-Τρομπέτα

Concertino for oboe & Piano
I. Alegro giocoso
II. Pastorale .Andante tranquillo
III. Rondo. Allegro vivo

Μάριος Αργυρός-Όμποε
Τίτος Γουβέλης –Πιάνο

Sonata Concertante for bassoon & Piano
I. Allegro molto vivace
II. Andantino
III. Presto

Γεώργιος Φαρούγγιας-Φαγκότο
Στέφανος Θωμόπουλος –Πιάνο

Concertino for Trumpet & Piano
Allegro giusto
Δημήτρης Γκόγκας-Τρομπέτα
Τίτος Γουβέλης –Πιάνο

Characteristic Piece "Nocturnal Amusement" for Xylophone & Piano
Δημήτρης Δεσύλλας-Ξυλόφωνο
Τίτος Γουβέλης –Πιάνο

Quartet No 2 for Piano and Winds
I. Tango
II. Foxtrot

Στέφανος Θωμόπουλος –Πιάνο
Μάριος Αργυρός-Όμποε
Γεώργιος Φαρούγγιας-Φαγκότο
Δημήτρης Γκόγκας-Τρομπέτα