Συναυλίες- αφιέρωμα από τα 70 χρόνια θανάτου του Κωστή Παλαμά

Για να νοηματοδοτηθεί η επέτειος των 70 χρόνων από το θάνατο του Κωστή Παλαμά θα πραγματοποιηθούν δύο συναυλίες 29 & 31 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 Θα παρουσιαστεί το συμφωνικό έργο της Πηγής Λυκούδη με τίτλο Χαρά σ' εσέ χώρα λευκή βασισμένο στη ποιητική σύνθεση του Κωστή Παλαμά Ο Ύμνος της Αθηνάς.
Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, με την συνθέτρια στο πιάνο και η Μικτή Χορωδία στου Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη σύμπραξη μελών της νεανικής – παιδικής χορωδίας «Μανώλης Καλόμοιρης» υπό τη διεύθυνση του Προέδρου του Τμήματος καθηγητή Νίκου Μαλιάρα.

Η πρώτη συναυλία θα δοθεί , την Τρίτη 29 Οκτωβρίου στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» Αίθουσα Αντιγόνη Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (ώρα 20:30) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.
Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου για την παραλαβή των οποίων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. (Προσέλευση 45 λεπτά ενωρίτερα – τηλ. κρατήσεων από Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 212 254 0300).

Η δεύτερη συναυλία, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ώρα17:30) υπό την αιγίδα του Πρύτανη καθηγητή Θεοδόση Πελεγρίνη. Ερμηνεύουν η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Σπύρος Κλείσσας. Απαγγέλει ο Γιάννης Φέρτης.

Λίγα λόγια για το συμφωνικό έργο

Το συμφωνικό έργο της Πηγής Λυκούδη λιτό, ξεκάθαρο, τόσο εύκολο, όσο να χαράξεις μία ευθεία γραμμή αντί μίας τεθλασμένης σε ένα περιβάλλον γεμάτο από τεθλασμένες.
Η μουσική πραγματώνει το στόχο της να δώσει νόημα στις στοχεύσεις, τα δημιουργικά κίνητρα και την αδιάκοπη αναμέτρηση με την αιτία και το σκοπό της ύπαρξης και της συνύπαρξης. Τούτο το νόημα δεν μοιάζει συνώνυμο με την ποιότητα της ζωής που έχουμε χάσει;

Έργο γεμάτο δύναμη, φως και απλότητα. Στοιχεία που αρμόζουν στην παγκόσμια θέση που έχει η Ελλάδα στην συνείδηση της βαθειάς γνώσης του Ωραίου, του Απέριττου και του Μέτρου.
Μας δίνει χώρο να ακουμπήσουμε όνειρα, ιδέες, μάχες για δημιουργία κάτι νέου στη ζώσα ρίζα του παλιού.

Ο Κωστής Παλαμάς υμνώντας με λυρικούς τόνους την θεά της σοφίας Αθηνά, την Αθήνα και την Ακρόπολη, στην πραγματικότητα προβάλλει ό,τι ουσιαστικό και διαχρονικό εκπροσωπούν τα σύμβολα αυτά.

Χρησιμοποιεί τη θεά ως πρόσχημα για να υμνήσει και να υπενθυμίσει σε καιρούς χαλεπούς για τη σύγχρονή του Ελλάδα αξίες διαχρονικές και πανανθρώπινες. Εξυμνεί αυτά που ενδιαφέρουν και αφορούν και τον σημερινό Έλληνα αλλά και τον σημερινό άνθρωπο γενικά, πέρα από εθνικά, πολιτισμικά, γλωσσικά ή άλλα σύνορα όπως η Δημοκρατία, Ειρήνη, Δικαιοσύνη, Αρετή, Φιλοπατρία, Φιλεργία κ.ά

02

Το συμφωνικό έργο της Πηγής Λυκούδη προγραμματίζεται να παρουσιαστεί στην Κύπρο, στις Βρυξέλλες, στην Ισπανία και στην Βοστώνη.
Στοιχεία επικοινωνίας

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.