Μάκης Αμπλιανίτης Group @ Half Note Jazz Club

Ο Μάκης Αμπλιανίτης με το γκρουπ του και καλεσμένο τον Χάικ Γιαζιτζιάν, εμφανίζονται στο Half Note Jazz Club, την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, για δύο συναρπαστικά live!

Ο ήχος του γκρουπ του Μάκη Αμπλιανίτη, συνδυάζει τις μελωδίες που πηγάζουν από την αγάπη και ενασχόληση του με την παραδοσιακή μας μουσική, τις επιρροές από τα ταξίδια και τις συνεργασίες του με μουσικούς της Ανατολής (Hariprasad Chaurasia, Omar Faruk Tekbilek, Bustan Abraham, Abdelli), των Βαλκανίων (Dragan Dautovski, Fuat Saka, Bulgarian Voices), των μουσικών του κόσμου (Glen Velez), αλλά και της jazz αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής που υπηρετεί και διδάσκει όλα αυτά τα χρόνια.

Κομμάτια του αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν σε πάνω από δέκα συλλογές σε όλο τον κόσμο, ενώ το άλμπουμ BAHAR (έγινε χρυσό με πωλήσεις άνω των 20.000 cd's) γνώρισε τεράστια επιτυχία στην Τουρκία και τα Σκόπια. Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια, κομμάτια από το BAHAR έχουν περιληφθεί στα charts της γειτονικής μας χώρας, και την ίδια στιγμή διασκευές κυκλοφορούν σε Τουρκία, Γερμανία, Ηνωμένες πολιτείες, Ρουμανία, Σκόπια, Σερβία, Γαλλία, Ιαπωνία και Ισραήλ. Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και συναυλίες σε πολλές χώρες, με αποτέλεσμα, το cd που κυκλοφόρησε με τις ζωντανές εμφανίσεις του γκρουπ «BAHAR Live Under The Sky».
Τα live του Μάκη Αμπλιανίτη, σε Ελλάδα και εξωτερικό χαρακτηρίζονται από την ζωντάνια των ρυθμών, την μεστότητα των μελωδικών του γραμμών, την έκπληξη των αυτοσχεδιασμών και την συνύπαρξη στοιχείων από την παράδοση του τόπου μας, με προεκτάσεις στην Μεσόγειο και την Ανατολή.
Στις εμφανίσεις του στο Half Note, τρεις καταξιωμένοι βιρτουόζοι μουσικοί πλαισιώνουν τον ίδιο στην κιθάρα και τα φωνητικά: ο Νίκος Καπηλίδης στα ντραμς, ο Φώτης Μυλωνάς στα keyboards, φλάουτο και μπανσούρι και ο Δημήτρης Παπανίκου στο μπάσο. Καλεσμένος, ο δεξιοτέχνης Haig Yazdjian (ούτι, φωνή), που με την συμμετοχή του, πλέκει αριστοτεχνικά το μουσικό τοπίο. Το αποτέλεσμα αναμφίβολα συναρπαστικό!

Love Secret:



Hand Built:





Πληροφορίες
MAKIS ABLIANITΙS GROUP @ HALF NOTE JAZZ CLUB
Guest: Haig Yazdjizan
Η Μεσόγειος συναντά την jazz

ΠΑΡ. 20 & ΣΑΒ. 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Ώρα έναρξης: 22:30
Είσοδος: 10 ευρώ (Δεν περιλαμβάνει ποτό / ποτό από 3€)

Half Note Jazz Club Τριβωνιανού 17, Μετς / www.halfnote.gr
Κρατήσεις: 210 9213310 ǀ viva.gr– 13855

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
WE promotion, Κηφισίας 118Α, τηλ. 210-6980044, www.wepromotion.gr
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: www.wepromotion.gr/press
Βαγγέλης Περάκης, τηλ. 6972858515 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αννίτα Δαμάσχη, τηλ. 6977333222 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γιώργος Εριτσίδης, τηλ. 6932440622, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Μαίρη Μπρατάκου, τηλ. 6945809723 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Βιογραφικό σημείωμα


Ο Μάκης Αμπλιανίτης γεννήθηκε στην Αθήνα.
Είναι εμπνευσμένος συνθέτης και ένας από τους σημαντικότερους κιθαρίστες στην Ελλάδα σήμερα.
Η σχέση του με τη μουσική άρχισε στα δεκαπέντε του χρόνια όταν πήρε την πρώτη του κιθάρα. Σπούδασε θεωρητικά παρακολουθώντας τις τάξεις του Κώστα Κλάββα καθώς και τα σεμινάρια σύνθεσης του Θεόδωρου Αντωνίου και του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας. Στη συνέχεια σπούδασε ανώτερα θεωρητικά με τον Γιάννη Αυγερινό αποφοιτώντας από τις τάξεις της Φούγκας και της Ενορχήστρωσης με άριστα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο 'BERKLEE COLLEGE OF MUSIC' της Βοστώνης παίρνοντας υποτροφία από το κολλέγιο. Η περίοδος αυτή είναι καθοριστική για την μετέπειτα πορεία του, γιατί παράλληλα με τις σπουδές είχε τη δυνατότητα να παίξει με σημαντικούς μουσικούς της εκεί τζαζ σκηνής.

Το 1993 σχημάτισε το κουαρτέτο 'Jazz Steps' και το 1995 το συγκρότημα 'Jazz Crew'. Την περίοδο 1996-1998 συμμετείχε στο ethnic σχήμα των Νικολούδη - Tekbilek, λαμβάνοντας μέρος στις συναυλίες που έδωσε το σχήμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

haig-yazdjian

Το ντεμπούτο του στη δισκογραφία έγινε το 1997 με το δίσκο 'FLAME KEEPER'', όπου συμμετέχουν κάποιοι από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς της jazz, μεταξύ των οποίων ο πιανίστας Γιώργος Κοντραφούρης και ο ντράμερ Νίκος Καπηλίδης.

Σημαντική στην πορεία του ήταν η συνεργασία με την "ARTS, DANCE & MUSIC PRODUCTIONS", το Νοέμβριο του 1999. Πρόκειται για τις πολύ πετυχημένες εμφανίσεις του BROADWAY στην Ελλάδα, με αμερικανούς συντελεστές.

Τον Ιανουάριο του 2001 κυκλοφορεί το δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ 'BAHAR'. Μουσική λουσμένη στα χρώματα της Μεσογείου. Με το 'BAHAR' καταξιώνεται στο χώρο της ελληνικής μουσικής και γίνεται πλέον γνωστός στο ευρύ κοινό. Στο άλμπουμ συμμετέχουν μεταξύ άλλων, ο διεθνούς φήμης ινδός φλαουτίστας Χαριπρασάντ Τσαουράσια (Hariprasad Chaurasia), έχοντας ήδη συνεργασίες με George Harrison- Ravi Shankar- John Mc Laughlin- Jan Garbarek- Zakir Hussain και άλλους) και ο Μανώλης Λιδάκης. Σχηματίζει δικό του γκρουπ και δίνει πολύ πετυχημένες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία και την FYROM, χώρες στις οποίες το άλμπουμ του είναι στα top ten. Ταυτόχρονα το BAHAR, (που έχει γίνει ήδη χρυσό) τον κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο. Πολλές ξένες εταιρείες ζητούν κομμάτια από το άλμπουμ για να συμπεριλάβουν σε συλλογές τους. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν πάνω από δέκα συλλογές σε ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ Τουρκία Σερβία και Γερμανία), με κομμάτια του (για περισσότερα στοιχεία βλέπε στη δισκογραφία).

Σημαντική στην πορεία του είναι η συνάντηση με τη μεγάλη ντίβα της ελληνικής μουσικής, Μαρία Φαραντούρη. Της δίνει τραγούδια του και αναλαμβάνει την ενορχήστρωση του δίσκου MOSAIC, ενός δίσκου με τραγούδια του κόσμου. Στο άλμπουμ συμμετέχουν ο Γκλεν Βελέζ, ο Χαριπρασάντ Τσαουράσια, ο Φουάτ Σακά και κάποιοι από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς.

Την Άνοιξη του 2004, σχηματίζει μαζί με τον οργανίστα Γιάννη Μόνο, το γκρουπ "HOT ORGANIC TRIO", όπου εκτός από τις δικές τους συνθέσεις, παίζουν κάποια κλασσικά τζαζ κομμάτια, με τον ιδιόμορφο ήχο, που μόνο το τρίο: κιθάρα- όργανο- ντραμς, μπορεί να αποδώσει. Το γκρουπ έχει κάνει μέχρι τώρα, αμέτρητες εμφανίσεις σε κλαμπ και φεστιβάλ.

Το Δεκέμβρη του 2004 κυκλοφορεί το νέο του cd, με τον τίτλο "BAHAR LIVE-under the sky" που περιέχει κομμάτια από το "BAHAR", αλλά και καινούριες συνθέσεις που ηχογραφούνται ζωντανά για πρώτη φορά στη διάρκεια της περιοδείας του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο ακροατής που έχει ήδη ακούσει το 'BAHAR' θα νιώσει εδώ την αξία του live, αφού η επικοινωνία με το κοινό αλλά και μεταξύ των μουσικών είναι καθοριστική και είναι αυτή που δίνει στο μουσικό την ώθηση για να απογειωθεί. Οι μελωδικές γραμμές αλλάζουν ακολουθώντας τη ζωντάνια της στιγμής και με τη σειρά τους επηρεάζουν και επηρεάζονται από τις αντιδράσεις του κοινού.

Έχει συμμετάσχει με επιτυχία, σε πολλά φεστιβάλ, και έχει εμφανισθεί σε σκηνές και κλαμπ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Κωνσταντινούπολη, Σκόπια, Οχρίδα, Ιερουσαλήμ κλπ.).

Τον χειμώνα του 2012 συνεργάσθηκε με τον Μάνο Αχαλινωτόπουλο και τον Haig Yazdjian, σε μία σειρά πολύ επιτυχημένων εμφανίσεων στο Half Note Jazz Club.

Επίσης ασχολείται με τη διδασκαλία της τζαζ μουσικής, διδάσκοντας τζαζ κιθάρα, μοντέρνα αρμονία και ενορχήστρωση σε διάφορα ωδεία της Αθήνας.

Την περίοδο αυτή παρουσιάζει σε συναυλίες τη νέα του δισκογραφική δουλειά, με τον τίτλο "KISMET", παράλληλα ετοιμάζεται το πρώτο cd με τους 'HOT ORGANIC TRIO', ενώ σε λίγο καιρό πρόκειται να κυκλοφορήσει η επόμενη προσωπική του δουλειά.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
(ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙEΣ)
• 1997 - FLAME KEEPER - ΘCD 0010 – THESIS
• 2001 - BAHAR – LM020-2 – LIBRA MUSIC
• 2004 - BAHAR LIVE - Under the sky (Live recording) - LM035-2 LIBRA MUSIC
• 2008 - KISMET - LM 046-2 LIBRA MUSIC

(ΣΥΛΛΟΓΕΣ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ)
• BUDDHA BAR presents: Amnesty international – 40th anniversary - 2CDs – Various Artists - George V records, FRANCE
• SLOW MO 3 – SD082 – Various Artists - STEREO DELUXE, GERMANY
• ELEMENTAL CHILL – VOL.3 – AIR – KRICD3003 – Various Artists – KRIZTAL ENTERTAINMENT, USA
• THEMA 1 / BLEND MEETS LIBRA - LM023-2 – Various Artists – LIBRA MUSIC, GREECE
• THE BEST OF BUDDHA – 4 FUN MUSIC- FRANFURT, GERMANY
• IN PARNAS' COURTYARD – HELICON RECORDS- ISRAEL
• CANSU KOC «YALNIZLIK MEVSIMI», TURKEY
• DUO MODERATO «IGRA ZA DVOJE», SERVIA
• ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ «MOSAIC»
• ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΙΔΑΚΗΣ «ΟΣΑ ΣΟΥ 'ΧΩ ΠΕΙ - ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ»
• ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΙΔΑΚΗΣ «ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»

Ο ΜΑΚΗΣ ΑΜΠΛΙΑΝΙΤΗΣ εκπροσωπεί την Ελλάδα στην επετειακή συλλογή της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ
Δεν έχουμε συνηθίσει να συναντάμε τους Έλληνες μουσικούς στο εξωτερικό. Δεν έχουμε συνηθίσει να επιλέγεται η σύνθεση ενός έλληνα μουσικού για να συγκροτήσει μαζί με άλλες τη σύγχρονη μουσική πρόταση.
Η Διεθνής Αμνηστία γιορτάζει τα τεσσαρακοστά της γενέθλια. Για την επέτειο αυτή, το τμήμα της που εδρεύει στην Γαλλία, αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα διπλό CD με μουσικές από διάφορες χώρες. Εκεί λοιπόν, μεταξύ των Nitin Sawhney και Mo'Horizons συναντάμε τον Μάκη Αμπλιανίτη και το κομμάτι του 'Love Secret' από το cd 'BAHAR' (libra music). Ντύνει με τη μουσική του τηλεοπτικές εκπομπές ('Άξιον Εστί' – 'Αληθινά Σενάρια'), ακούγεται στο ραδιόφωνο ... παίζει πολύ. Και ο δείκτης των πωλήσεων όλο και ανεβαίνει.
Όπως γράφει στο ένθετο του CD ο διευθυντής του γαλλικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Denys Robiliard: «Η μουσική ενώνει τους ανθρώπους λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος μεταξύ τους. [...] Πράγματι, ποιο μέσο μπορεί να διαπεράσει καλλίτερα τα σύνορα απ' ό,τι η μουσική;»
Αν η μουσική διαπερνά τα σύνορα, εμείς που δεν έχουμε συνηθίσει οι Έλληνες μουσικοί να περνούν τα σύνορα, θεωρούμε σημαντικό που ο Μάκης Αμπλιανίτης κατόρθωσε να τα περάσει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Οι Music Soup με τον Γιάννη Οικονομίδη @ Half Note Jazz Club »